Nagyvilág

Afganisztán közelébe repült a HM két Airbus A319-ese

Ujvári Sándor / MTI
Ujvári Sándor / MTI

A 24.hu információi szerint csütörtök hajnalban öt perc különbséggel indult el Magyarországról a honvédség két Airbus A319-es csapatszállító repülőgépe. Mindkét gép az Afganisztánnal szomszédos Üzbegisztánba repült, és reggel 8-kor landolt Bukharában.

A közel 300 ezres Bukhara már hosszabb ideje fontos szerepet játszik az afganisztáni katonai műveletek hátterének biztosításában. Szerepét erősíti, hogy innen közúton is elérhető Mazar-i-Sharif városa, amely az amerikai erők egyik fontos katonai bázisa volt.

A két magyar gép, amelyet eddig leginkább kormányzati célokra használtak, összesen 280 fő befogadására képes.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára csütörtökön jelentette be, hogy a kormány arra készül, hogy önálló mentőakciót indítson a tálibok által elfoglalt Afganisztánba. Az államtitkár azt mondta: „több magyar” kimentésének szervezése is folyamatban van, sőt, önálló magyar akcióra is lehet számítani, de erről biztonsági okokból nem árult el részleteket.

A külügy tájékoztatójából annyi derült ki, hogy a kimentésre váró magyarok nem azonosak azzal a 26 fős csapattal, amely korábban a holland nagykövetség védelmét látta el.

A 24.hu megkereste a Honvédelmi és a Külügyminisztériumot is, hogy megtudjuk, milyen szerepet szánnak a két Airbusnak, de egyelőre nem kaptunk választ.

A HM gépei egyébként a korábbi tervek szerint részt vettek volna a Magyar Honvédség az idei augusztus 20-ai budapesti légi parádéján. Ezt Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka egy hete, még a tálibok gyors győzelme előtt jelentette be. A 24.hu arra is rákérdezett, hogy a bevetés miatt kimaradnak-e a gépek az ünnepi repülésből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik