Nagyvilág

Előkerült a tálibok elől elmenekülő afgán elnök

Korábban arról szóltak a hírek, hogy egy kisebb vagyonnal menekülhetett Ománba.

Az Egyesült Arab Emírségek külügyi és nemzetközi együttműködési minisztériuma megerősítheti, hogy az Egyesült Arab Emírségek fogadta Asraf Gáni elnököt és családját humanitárius okokból

– áll az emírségek külügyminisztériumának közelményében, melyről az MTI adott hírt.

A sajtóban korábban megjelentek különböző találgatásók, amelyek szerint Gáni Tádzsikisztánba menekült, míg más források szerint Üzbegisztán vagy Omán lehetett az úticélja. Az afgán elnök vasárnap menekült el Afganisztánból, így a tálibok még gyorsabban, ellenállás nélkül foglalhatták el a fővárost, Kabult.

Gáni titokban hagyta el az országot, és hivatalosan nem mondott le tisztségéről. Közleménye szerint azért hagyta el Afganisztánt, hogy elkerülje a vérontást, mivel állítása szerint a tálibok az elmozdítása érdekében képesek lettek volna megtámadni a fővárost.

Az Egyesült Arab Emírségek egyike volt annak a kevés országnak, amely kapcsolatokat tartott fenn a tálibokkal az 1996-tól 2001-ig tartó afganisztáni uralmuk idején, 2001-ben azonban megszakította a kapcsolatot a radikális iszlamistákkal, mert utóbbiak megtagadták az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet akkori vezetőjének, a 2001. szeptember 11-i terrortámadások kitervelésével vádolt Oszama bin Ladennek a kiadatását.

A tálibok májusban átfogó offenzívát indítottak az afgán kormányerők ellen, kihasználva, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi haderő megkezdte a kivonulást az országból, ennek eredménye lett végül, hogy vasárnapra gyakorlatilag az egész országot az ellenőrzésük alá vonták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik