Nagyvilág

Ománba menekült az afgán elnök, az oroszok szerint rengeteg pénzzel

Rahmat Gul / MTI / AP
Rahmat Gul / MTI / AP
Az orosz sajtó szerint Asraf Gáni kisebb vagyont vitt magával, amikor vasárnap elhagyta Afganisztánt.

A tádzsikisztáni Dusanbe érintésével Ománba menekült az afgán elnök, aki vasárnap hagyta el Kabult, még mielőtt a kormányellenes tálibok bevonultak az afgán fővárosba – írta a tádzsik hatóságokra hivatkozva az Interfax. Az orosz hírügynökség idézte a Szabadság Rádió tádzsik hírszolgálatát, az Ozodi rádiót, amely szerint Asraf Gáni rövid ideig Dusanbéban tartózkodott, majd Ománba repült.

Az Ozodi rádió szerint Abdul Rasid Dosztum volt afgán alelnök és hadúr lánya, Rohila Dosztum is azt írta a Facebookon, hogy Gáni gépe egy ideig Dusanbe felett körözött, majd Omán irányába vette az utat. A tádzsik légügyi hatóságok az üzbég, a türkmén és az iráni hatóságokkal hangolták össze a gép útját. Az MTI szerint a Kabul News afgán hírcsatorna a Twitteren közölte, hogy Gáni valóban Ománba repült. A tádzsik külügy közleményben cáfolta, hogy Gáni a hét végén Tádzsikisztánban tartózkodott.

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség Oroszország kabuli követségének sajtótitkárát, Nyikita Iscsenkót is idézte, aki szerint az afgán elnök négy, pénzzel megpakolt autóval próbált elmenekülni az országból, emellett pénzt próbáltak beszuszakolni a kabuli reptéren egy helikopterbe is, de nem fért el benne minden, ezért a szállítmány egy része a felszállópályán maradt.

Gáni menekülés után a szélsőséges iszlamista felkelők az elnöki palotát is elfoglalták. A tálibok az amerikai és nemzetközi erők kivonásának májusi kezdetekor indítottak általános támadást a kormányerők ellen, az elmúlt bő egy hétben szélsebesen foglalták el az ország tartományi központjait, szinte egyetlen puskalövés nélkül. A legtöbb helyen a kormányerők egyáltalán nem vagy alig tanúsítottak ellenállást.

Kapcsolódó
Fejvesztve menekülnek az emberek, de a tálib vezetők szerint Afganisztánban a helyzet nyugodt
Állítólag a tálib harcosok nem léphetnek be magánházakba engedély nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik