Nagyvilág

Donald Trump lemondásra szólította fel Joe Bident

Donald Trump volt amerikai elnök felszólította utódját, Joe Bident, hogy „megszégyenülve mondjon le” pozíciójáról az afganisztáni kivonulás kezelése és egyéb ügyek miatt – írja az MTI.

Érdemes megjegyezni, hogy az amerikai kormány 2020 februárjában, még Trump elnöksége alatt egyezett meg a tálibokkal. Az előkészítő tárgyalásokból lényegében kihagyta az afgán kormányzatot, és az erőszakos hatalomátvétel lehetőségére joggal számító tálib mozgalommal tárgyalt.

Ennek ellenére Trump helyi idő szerint vasárnap megjelent közleményében úgy fogalmazott: „Itt az ideje, hogy Joe Biden megszégyenülve lemondjon az Afganisztánban történtek, a hatalmas Covid-hullámok, a határon bekövetkezett katasztrófahelyzet, az energiafüggőség lerombolása és a megbénult gazdasági helyzet miatt.” Az afganisztáni kivonulás „sokkal különbözőbb és sokkal sikeresebb” lett volna, ha ő lenne az Egyesült Államok elnöke – tette hozzá a volt elnök. Trump szerint, amit Joe Biden művelt Afganisztánnal, az az amerikai történelem egyik legnagyobb veresége lesz.

Kapcsolódó
Visszatér a középkor Afganisztánban, vagy a tálibok megváltoztak?
Az afgán kormány kártyavárként omlott össze vasárnapra, az államfő valószínűleg Tádzsikisztánba menekült, a tálibok bevonultak a fővárosba. Mi lesz most Afganisztánban, és mire számíthat a világ a fundamentalista szervezettől az elkövetkező időben?

Mike Pence volt amerikai alelnök a Twitteren nyilvánosságra hozott közleményében bírálta a jelenlegi adminisztrációt a kialakult afganisztáni helyzet miatt. „A Biden-adminisztráció katasztrofális kivonulása Afganisztánból meggyalázza azoknak a hős amerikaiaknak az emlékét, akik az életüket adták, és mindazokét, akik bátran szolgáltak ott a szabadság védelmében az elmúlt 20 évben. Isten áldja csapatainkat és szövetségeseinket ebben a sötét órában” – fogalmazott Pence.

John Bolton, Trump volt elnök egykori nemzetbiztonsági tanácsadója az amerikai közszolgálati rádióban (NPR) arról beszélt, hogy szerinte Afganisztán a tálib hatalomátvétel következtében „a 15. századba fog visszazuhanni”. Az iszlamista tálib mozgalom „középkori, vallási fanatizmust követő” csoport, amelynek nem áll érdekében együttműködni a nemzetközi közösséggel Bolton úgy vélte, az afganisztáni tálibok hamarosan újra iszlamista terrorszervezeteknek fognak védelmet nyújtani. Trump egykori tanácsadója szerint a tálib hatalomátvétel az amerikai vezetés „katasztrofális csődje”.

Kapcsolódó
Német külügyminiszter: Rosszul ítéltük meg az afgán helyzetet
A szlovén elnök a NATO történetének legnagyobb vereségéről beszélt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik