Nagyvilág

23 ezernél is több vádponttal szembesültek a húsvéti terrorakció vádlottjai

ISHARA S. KODIKARA / AFP
ISHARA S. KODIKARA / AFP
Srí Lankán több robbantásban 269-en haltak meg 2019 húsvétján. 25 vádlott áll bíróság elé.

25 személy ellen 23 270 pontban emeltek vádat Srí Lankán a 269 halálos és körülbelül 500 sebesült áldozatot követelő, a 2019-ben, húsvétvasárnapon elkövetett merényletek miatt – közölte szerdán a dél-ázsiai ország elnöki hivatala az MTI szerint. A Srí Lanka-i terrorellenes törvény alapján emelt vádak között szerepel összeesküvés gyilkosság céljából, bűnpártolás, felbujtás és gyilkossági kísérlet is.

Az elnöki hivatal közleménye szerint a Srí Lanka-i főügyész arra kérte a legfelsőbb bíróság elnökét, hogy nevezzen ki háromtagú, különleges, magasabb szintű bírói fórumot az ügyek gyorsított eljárásban történő megvitatásáért.

Srí Lankán 2019. április 21-én öngyilkos robbantásos merényleteket követtek el három templomnál és három szállodánál. A merényletekért az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek hűséget fogadó két helyi muszlim terrorcsoportot tettek felelőssé.

Malcolm Rándzsit bíboros, colombói érsek többször is azzal vádolta a hatóságokat, hogy nem megfelelően folytatták le a vizsgálatot az ügyben. Az érsek annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a valódi összeesküvők még mindig szabadlábon vannak, és azzal vádolta a hatóságokat, hogy a támadások kitervelőit próbálják védeni.

Rándzsit a múlt hónapban kemény hangvételű levelet írt Gotábaja Rádzsapaksza Srí Lanka-i elnöknek arról, hogy egyes állítások szerint az állami hírszerző szolgálatok ismerték az egyik támadót, akivel találkoztak is. Az érsek parlamenti képviselők beszédeire hivatkozva azt állította továbbá, hogy a hírszerzés állítólag elengedte az egyik gyanúsítottat a rendőrségi őrizetből. Rándzsit az esetek kivizsgálását kérte.

(Kiemelt képünkön idén áprilisban hozzátartozók emlékeznek meg a húsvéti merényletek áldozatairól.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik