Nagyvilág

Az amerikaiak komolyan félnek egy Trump-kampánytól

SAUL LOEB / AFP
SAUL LOEB / AFP
Egy felmérés szerint az USA lakosainak többsége vallja, rosszat tenne az országnak, ha Trump elindulna 2024-ben az elnökségért.

Felmérést készített az amerikai Quinnipac Egyetem arról, hogyan áll az amerikai lakosság ahhoz az esetleges esethez, ha Donald Trump volt amerikai elnök visszatérne a hatalom csúcsára 2024-ben. A The Hill által idézett közvélemény-kutatás szerint a helyzet az, hogy az amerikaiak zöme nem kíván még egy Trump-korszakot:

60 százalékuk szerint rossz lenne az országnak, ha 2024-ben Donald Trump egyáltalán elindítaná elnökválasztási kampányát.

Persze ezzel szemben 32 százalék vallja, igenis jót tenne egy Trump-kampány az USA-nak. Mindenesetre Trump még nem jelentette be hivatalosan, hogy beszáll a versenybe, egyelőre csak leheletfinom utalásokat tesz. A megkérdezettek 49 százaléka szerint az indulás mellett dönt a republikánus politikus és üzletember, míg 39 százalék szerint hátralép.

Trump már az időközi választásokon is sokszor beáll bizonyos jelöltek mögé (ez ugye az előválasztásokon érzékelhető leginkább). A megkérdezettek 41 százaléka nem támogatna ilyen jelöltet, de ha csak a republikánusokat nézzük, köztük már 54 százalék azok aránya, akik a trumpistára voksolnának. Emiatt sokszor már versengenek az előválasztásokon a republikánus jelöltek azért, hogy mögéjük is beálljon Trump.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik