Nagyvilág

Kézigránáttal akarta felrobbantani az ukrán kormány székházát egy veterán

Azt mondta, nem hagyja el élve az élületet, aztán mégis bocsánatot kért

Kézigránáttal ment be egy férfi Kijevben a kormány székházába szerdán, és azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja az épületet. Az MTI szerint, a rendőrök rövid idő alatt őrizetbe vették.

A jelentések alapján a férfit sikerült rábeszélni a megadásra, állítólag bocsánatot is kért a tettéért. Szintén sajtóértesülések szerint egy harci gránát volt nála.

Az UNIAN hírügynökség azt írta, hogy a férfit Volodimir Prohnicsnak hívják, aki a Donyec-medencei fegyveres konfliktusban vett részt, jelenleg vállalkozó a Kijev megyei Irpicsben, autószereléssel foglalkozik. Az országos rendőrfőnök újságíróknak megerősítette, hogy a férfi valóban veterán, kétszer is megsebesült a harcokban, koponya- és agysérülést is szenvedett.

Az incidensről elsőként közösségi portálok adtak hírt. A közzétett videofelvételen a férfi a zsebéből elővett egy gránátot, és azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja. Azt is mondta, hogy élve nem hagyja el az épületet. A kormányépületnek a nyilvános fogadórészébe ment be, ahová bárki számára szabad a bejárás. Amikor a gránátot elővette, az emberek szabadon ki- és bejártak a helyiségben, a kormánynál pedig a szokott módon készültek a szerdai kabinetülésére.

A férfi a tettét életkörülményeivel indokolta, ez azonban nem hatotta meg a hatóságokat, akik négy vádpontban indítanak eljárást ellene, melyek alapján akár 15 év börtönbüntetést is kiszabhatnak rá.  Az UNIAN szerint a férfit várhatóan már csütörtökön bíróság elé állítják, és döntenek fogva tartásának mikéntjéről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!