Nagyvilág

Súlyos vádak miatt áll bíróság elé két vezető fehérorosz ellenzéki

STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A tüntetéseket szervező Maria Kalesznyikova és Makszim Znak ellenzéki jogász ellen tavaly szeptemberben emeltek vádat összeesküvés, a hatalom megszerzése irányuló akciók, szélsőséges csoport létrehozása és a nemzetbiztonság veszélyeztetése miatt – írja a BBC News.

A két vezető ellenzéki tárgyalása zárt ajtók mögött kezdődött meg egy minszki bíróságon. Ha bűnösnek találják őket, akár tizenkét évet is kaphatnak.

Kalesznyikova és Znak mindketten 39 évesek, és tagja annak a Nemzeti Koordinációs Tanácsnak, amelyet a tavaly augusztusi elcsalt elnökválasztás után Szvetlana Tyihanovszkaja száműzött ellenzéki vezető hozott létre. Az ügyészek azzal vádolják a tanácsot, hogy puccsot próbáltak végrehajtani, a fehérorosz hatóságok szerint mindkét vádlott veszélyt jelent a nemzetbiztonságra, és destabilizálja az országot.

Fehéroroszországban tavaly azután kezdődtek tömeges tüntetések, miután az augusztusi választásokat elcsalták az 1994 óta hatalmon lévő Alekszandr Lukasenka javára. A választásokat az USA és az Európai Unió sem  tekintette szabadnak tisztának. A tüntetők ellen a fehérorosz rendőrség gyakran különös kegyetlenséggel lépett fel, több ezer embert őrizetbe is vettek.

Marija Kalesznyikova a fehérorosz ellenzéki Nemzeti Koordinációs Tanács elnökségi tagjaként az elnökválasztásból kizárt Viktar Babarika bebörtönzött üzletember kampánystábjának tagjaival tavaly szeptember elején Vmesztyi (Együtt) néven új párt alapítását jelentette be. Kalesznyikavát néhány nappal a bejeletés után a nyílt utcáról rabolták el Minszkben. A tut.by fehérorosz hírportál szemtanúkra hivatkozva akkor azt írta, hogy álarcos emberek tuszkolták be Kalesznyikavát egy kisbuszba, majd elhajtottak vele. Két másik politikus nem sokkal Kalesznyikova után tűnt el.

Eltűnése után a fehérorosz határőrség tisztviselője azt közölte a Reuters hírügynökséggel, hogy az ellenzéki politikus Ukrajnába távozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik