Nagyvilág

Mentőjáratokat indított az USA a tálibok által fenyegetett afgánok kimenekítésre

Hoshang Hashimi / AFP
Hoshang Hashimi / AFP

Miután Joe Biden amerikai elnök áprilisban bejelentette, hogy az Egyesült Államok és a NATO kivonul Afganisztánból, növekvő aggodalom irányult azokra a nyugati szövetségi kapcsolatokkal rendelkező afgánokra, akik együtt dolgoztak a nyugati diplomatákkal és fegyveres erőkkel.

Jelenleg több tízezer amerikai kapcsolattal rendelkező afgán várja a választ vízumkérelmére, köztük több mint 18 ezren olyanok, akik a katonaságnak vagy a nagykövetségnek dolgoztak, és több mint ötvenezren olyan családtag, akik a szabályok szerint velük utazhatnak.

Guardian azt írja, a  mentési programban dolgozó hivatalnok szerint az utóbbi években példa nélküli, hogy ilyen nagy számban engednek az Egyesült Államokban vízumkérelmezőket, noha erre csak azok jogosultak, akik a hosszú és bürokratikus vízumeljárás utolsó szakaszába jutottak.

Az első mentőjárat csütörtökön landolt az Egyesült Államokban nagyjából kétszáz Kabulból érkező utassal a fedélzetén, közölte az Afganisztánból érkezőket támogató Nemzetközi Mentőbizottság (IRC) érdekképviseletért felelős igazgatója, JC Hendrickson. A helyzet veszélyességét jól jelzi, hogy az igazgató szerint csak a múlt héten felkérték őket a sürgősségi kimenekítések megszervezésében való részvételre.

Az IRC több mint 16 000 afgánnak segített eddig letelepedni az Egyesült Államokban, miután azok megszerezték a különleges bevándorlói státuszt biztosító vízumokat, ám ez az első alkalom, hogy a szervezet részt vesz a vízumkezelésben is. A különleges mentőjáratokon várhatóan akár 3000 ember is eljuthat az Egyesült Államokba.

Az igazgató ezzel együtt felszólította az amerikai kormányt, hogy tegyen meg mindent a veszélyeztetett afgánokért, beleértve a különleges vízumkérelmekkel kapcsolatos akadályok elhárítását, és külön vízumprogram létrehozását kérte azon afgánok számára, akik amerikai kapcsolataik miatt a tálibok célpontjaivá válhatnak de nem jogosultak ilyen különleges vízumra.

Joe Biden elnök ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államok nem hagyja magára szövetségeseit Afganisztánban, ahogy azt a Vietnamból való távozáskor sem tették.

Egyre nagyobb az aggodalom az afgán szövetségesek sorsa miatt az Egyesült Királyságban is. A múlt héten tucatnyi volt brit katonai parancsnok szólította fel a kormányt, hogy tegye lehetővé, a brit erőknél dolgozó több ember letelepedését Nagy-Britanniában.

A múlt hónapban meggyilkoltak egy fotóriporter-haditudósítót Afganisztánban pár nappal az után, hogy valós idejű Twitter-videóban mutatta meg, ahogy tálib rakétagránátok találják el a terepjárót, amelyben utazik.  Afganisztán indiai nagykövete akkor a Twitteren azt írta, hogy mélyen megrázta az újságíró meggyilkolásának híre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik