Nagyvilág koronavírus

Kivezényelték a hadsereget az utcákra Sydney-ben

Darrian Traynor/Getty Images
Darrian Traynor/Getty Images

Több száz katonát vezényeltek ki az utcákra a Sydney-ben annak érdekében, hogy betartassák a koronavírus-járvány terjedése miatt bevezetett korlátozásokat, írja a BBC.

Ausztrália legnagyobb városában is a delta variáns a domináns. Június óta háromezer fertőzöttet regisztráltak, kilenc beteg elhunyt.

Bár öt hete zárlat alá helyezték Sydney-t, annak még mindig nincs hatása. Csak pénteken 170 új esetet találtak.

A hadsereg bevetését sokan kérdőre vonták, mondván az túl keménykezű intézkedés. Egyes vélemények szerint inkább az oltási programot kellene felpörgetni ahelyett, hogy korlátozásokkal védekeznek a vírus ellen. Ausztráliában mindössze a lakosság 17 százaléka kapta meg legalább valamely vakcina első adagját, ami a legrosszabb arány az OECD-államok között.

A kijárási tilalmat leghamarabb augusztus 28-án fogják feloldani. A lakosok csak akkor hagyhatják el otthonaikat, ha sportolnak, üzletbe mennek, be kell menniük dolgozni vagy el kell látniuk a hozzátartozóikat. 10 kilométernél távolabb tilos elhagynia bárkinek a lakását.

Az ausztrál védelmi erők hétvégén gyorstalpalón vesznek részt, hétfőn pedig megkezdik a járőrözést, amit egyébként a rendőrség már jelenleg is végez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik