Nagyvilág

Negyven fokos hőhullámok jönnek Nagy-Britanniában

Illusztráció / Tolga Akmen / AFP
Illusztráció / Tolga Akmen / AFP

Soha nem látott hőhullámokra, akár negyven fokot is elérő hőségre kell számítani nyaranta Nagy-Britanniában még akkor is, ha sikerül 1,5 fokon tartani a globális felmelegedés mértékét az iparosodás előtti szinthez képest – figyelmeztettek csütörtökön brit szakértők.

Az MTI azt írja, eddigi a legmagasabb hőmérséklet, amelyet Nagy-Britanniában mértek, 38,7 Celius-fok volt, amit Cambridge-ben jegyezték fel 2019. július 25-én.

A bolygó már most is extrém magas hőmérsékletektől szenved az 1,1-1,2 fokos globális felmelegedés következtében – figyelmeztetett a 2020-ra vonatkozó brit klímajelentés közzététele alkalmából Liz Bentley, a brit Királyi Meteorológiai Társaság főigazgatója.

Ha ehhez hozzáveszünk még 0,3 fokot, a hőhullámok még intenzívebbek lesznek, valószínűleg negyven fok is lesz Nagy-Britanniában, amit még soha nem láttunk, és másfél fokos globális felmelegedés esetén ez nemcsak egyszer-kétszer fordul majd elő, hanem rendszeresen

– fogalmazott a szakember.

Mike Kendon, a klímajelentés szerzője a BBC-nek nyilatkozva valós veszélynek nevezte a negyven fokos hőhullámokat az Egyesült Királyságban, hangsúlyozva, hogy a klíma változás már most érezteti hatását a szigetországban, csakúgy, mint a világ többi részén.

A csütörtökön publikált brit klímajelentés szerint 2020 a harmadik legmelegebb, az ötödik legcsapadékosabb és a nyolcadik legnaposabb esztendő volt, és az első olyan év, amely mindhárom mutatót tekintve az első tíz között volt. A téli átlaghőmérséklet 5,3 fok volt, 1,6 fokkal magasabb az 1981 és 2010 közötti évek átlagánál.

A 24.hu hétfőn írt arról, hogy Londonban kórházakat és metróállomásokat árasztott el a hirtelen lezúduló eső. A brit fővárosban emiatt legalább két nagy kórházban szünetelt a sürgősségi ellátás. A szokatlanul csapadékos időjárás miatt sok helyen közlekedési problémák is voltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik