Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Nagyvilág

Mit árul a Pegasus gyártójának leányvállalata magáncégeknek?

A Pegasus gyártójának uniós cége magánszereplőknek is árul megfigyelőeszközt, a bolgár leányvállat programjával mobilhálózatokra kapcsolódva lehet telefonokat lehallgatni – írja a Szabad Európa.

A portál szerint a Pegasust gyártó NSO Group egyik leányvállalata Bulgáriában működik, és az ottani hatóságok engedélyével adja el külföldre az uniós országban fejlesztett megfigyelőeszközöket. Az NSO bolgár leányvállalata, a Circles Bulgaria, amelyet a ciprusi Circles Solutions Ltd.-n keresztül birtokol az izraeli anyacég.

A hivatalos cégiratok szerint a Circles Bulgaria tevékenysége a szoftverfejlesztés. A bolgár cég magáncégeknek, kormányzati és civil szervezeteknek fejleszt telekommunikációs és informatikai programokat, miközben az izraeli NSO kizárólag állami szerveknek értékesít. A legfrissebb beszámoló szerint a cég bevétele 2019-ben 20 millió leva (nagyjából 3,7 milliárd forint) volt, és mintegy 150 főt foglalkoztatott. A hivatalos iratokból ugyanakkor nem derül ki, pontosan milyen szoftvereket fejleszt a Circles Bulgaria. A cég weboldalán sem találni erről információt.

A Szabad Európa bolgár szerkesztőségének megkeresésére az NSO Group sajtóosztálya azt válaszolta, hogy a Circles Bulgaria

semmilyen módon nem kötődik a Pegasushoz, nem vesz részt sem a fejlesztésben, sem az értékesítésben. A Pegasust kizárólag Izraelből exportáljuk, az izraeli exportengedélyek beszerzése után.

Az NSO válaszában azt is leszögezte, hogy a Circles Bulgaria olyan helymeghatározó (geolokációs) szoftvereket fejleszt, melyek katasztrófák áldozatainak felkutatását segítik.

Az NSO bolgár leányvállalatának tevékenységéről azonban többet elárul a kanadai Citizen Lab kutatása. A Toronto University kiberbiztonsági laborja – mely részt vett a Pegasus leleplezésében is – 2020 decemberében publikálta a Circles Bulgariáról szóló jelentését. Eszerint a cég valóban nem a Pegasust fejleszti, hanem egy olyan eszközt, ami a mobilhálózatok sérülékenységét használja ki. A Circles programjával így lehetővé válik nemcsak egyes telefonok helyzetének meghatározása, de a beszélgetések lehallgatása és a szöveges üzenetek megfigyelése vagy megváltoztatása is. A Circles eszköze a világ legtöbb országában bevethető – írja a Szabad Európa.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.