Nagyvilág

A Pegasus uniós betiltását követeli az Európai Újságíró Szövetség

Az Európai Újságíró Szövetség (AEJ) pénteken az izraeli NSO kiberbiztonsági cég Pegasus nevű kémprogramjának uniós behozatali tilalmát követelte Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének címzett nyílt levelében.

Az AEJ mindemellett hivatalos vizsgálatot szorgalmazott annak feltárására, hogy a kémprogramot, illetve más elektronikus megfigyelési formákat milyen mértékben alkalmaztak az uniós tagországokban. Az újságírói szövetség követelte az olyan eljárások tilalmát, amelyek célja a másként gondolkodók megfélemlítése – írja az MTI.

Saia Tsouasidou, az AEJ elnöke kijelentette, hogy az újságírók ellen elkövetett gyilkosságok, így a Peter R. de Vries ismert holland bűnügyi riporter ügyének feltárása mellett az Európai Uniónak a Pegasus-botrányt hasonlóan komolyan kell vennie, különös tekintettel az újságírók és a szabad sajtó védelmére, ami elengedhetetlen a demokrácia működése érdekében.

Egy 17 médiaszervezet által vasárnap nyilvánosságra hozott, a párizsi székhelyű Forbidden Stories nevű újságírócsoport által összehangolt nyomozás szerint különböző országok kormányai az NSO Group nevű izraeli kibercég programjával újságírók, aktivisták és kormánytisztviselők telefonjait próbálták meg feltörni, vagy törték fel sikeresen megfigyelés céljából. Az érintettek között nem csak magyar újságírók, hanem az Orbán-kormány korábbi tagjai is ott vannak.

Az NSO vasárnap közleményt adott ki, amelyben elutasította a jelentést, azt állítva, hogy az „tele van téves feltételezésekkel és alá nem támasztott elméletekkel”. Az izraeli cég egyúttal közölte: a terméket csakis azzal a szándékkal hozták létre, hogy segítsék a hírszerzés és a bűnüldöző szervek munkáját a terrorizmus és a bűnözés elleni küzdelemben.

Kapcsolódó
Az Orbán-kormány korábbi államtitkára is a Pegasus célpontja volt
Aszódi Attila, a paksi bővítésért felelős korábbi államtitkár még a kormány tagjaként vált célponttá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik