Nagyvilág

Merkel: Nem lenne szabad, hogy olyan országok is hozzáférjenek a kémszoftverekhez, ahol nem biztosított azok felhasználásának ellenőrzése

Samuel Corum / CNP / AFP
Samuel Corum / CNP / AFP

Szigorúbban kellene ellenőrizni, hogy kik férhetnek hozzá a kémszoftverekhez, mert fontos, hogy ezek az eszközök ne kerüljenek rossz kezekbe -mondta Angela Merkel német kancellár csütörtöki sajtótájékoztatóján Berlinben. Szerinte

nem lenne szabad, hogy olyan országok is hozzáférjenek az ilyen típusú szoftverekhez, ahol nem biztosított, hogy az igazságügyi hatóságok ellenőrzik azok felhasználását.

Merkel arra a vizsgálatra reagált, amelyből kiderült, hogy az izraeli NSO vállalat által gyártott Pegasus kémprogramot számos esetben használták újságírók, politikusok és aktivisták megfigyelésére globális szinten – írja az MTI, de a magyar szálat nem említik.

Pedig vasárnap látott napvilágot egy nemzetközi újságírócsapat (köztük a Direkt36 munkatársainak) tényfeltárása, miszerint az NSO nevű izraeli kibercég Pegasus nevű kémprogramjával magyar újságírókat, ellenzékinek beállított üzletembereket, ügyvédeket is megfigyelhettek.

Kapcsolódó
Magyar újságírókat és üzletembereket figyeltek meg egy izraeli kémprogrammal
A Direkt36 szerint több minden arra utal, hogy magyar állami szervek állnak a lehallgatások mögött, a kormány cáfol.

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely viszont próbálta elbagatelizálni az ügyet, sőt azt mondta, hogy nincs is semmi ügy, csak hisztériakeltés megy. Sok konkrétummal viszont nem szolgált és a kormány úgy tűnik a jövőben sem kíván tájékoztatást adni a részletekről.

Kapcsolódó
Sosem tudjuk meg a kormánytól, hogy megvették-e a Pegasust
Gulyás szerint a Pegasus-ügy nincsen. Év végén vagy jövő év elején lesz a népszavazás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik