Nagyvilág

Hekkertámadás érte a kubai külügyminisztérium honlapját

Elosztott szolgáltatásmegtagadással járó, úgynevezett DDoS-támadás érte a kubai külügyminisztérium honlapját az Egyesült Államok és más országok részéről a köztársaság elleni kiberháború részeként – közölte pénteken a tárca. A tájékoztatás szerint a történtek veszélybe sodorták a minisztérium szervereit.

Az IP-címek, amelyekről a kibertámadás indult, az Egyesült Államokhoz, az Egyesült Királysághoz, Franciaországhoz és Törökországhoz köthetők, bár lehet, hogy (a hekkerek) más országbeliek, akik elrejtették valós tartózkodási helyüket,

áll a tárca Twitter-oldalán közzétett üzenetben.

„A szervereinket 34 IP-címről támadták, mindegyikük egyszerre tízezer kérést nyújtott be. Ezek az akciók a Kuba ellen indított kommunikációs és kiberháború részét képezik” – írták. Egy ideig nem működtek a minisztérium, valamint a Granma című újság, a Kubai Kommunista Párt Központi Bizottsága hivatalos lapjának oldalai.

Több kubai városban is kormányellenes tüntetések kezdődtek július 11-én. Havannától Santiagóig több ezren vonultak utcára, hogy így tiltakozzanak a nehéz gazdasági helyzet és általánosságban véve is a diktatórikus vezetés és a rossz kormányzás, illetve a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások ellen. Hasonló volumenű demonstrációkra már 25 éve nem volt példa a karibi szigetországban.

Kapcsolódó
„Éhen halnak a gyerekeink!” – évtizedek óta nem vonult ennyi dühös kubai az utcákra
Olyasmi történt vasárnap Kubában, amire legalább három évtizede nem volt példa: dühös emberek ezrei jelentek meg Havanna utcáin. A harminc éve történtekkel való párhuzam nem véletlen, akkor volt utoljára a szigetországban ilyen szintű gazdasági válság, sőt, éhínség.

Válaszul Miguel Díaz-Canel államfő előbb az Egyesült Államokat és a Kubát sújtó gazdasági szankciókat tette felelőssé a zavargásokért, és felszólította támogatóit, hogy ne üljenek fel a provokációknak. Emellett hangsúlyozta, hogy hívei akár életük árán is készek megvédeni a kormányt. Hivatalos adatok szerint a kabinet támogatói közül sokan megsérültek a kialakult összecsapásokban.

Három nappal később Díaz-Canel már elismerte, hogy a kormány által elkövetett hibák is szerepet játszhattak a Kubában kitört tüntetésekben. Ez volt az első alkalom, hogy a hivatalban lévő kubai elnök a politika felelősségéről beszélt.

„Le kell vonnunk a tanulságot a történtekből, górcső alá kell vennünk a problémáinkat annak érdekében, hogy legyőzzük őket, és elkerüljük azt, hogy az ilyen esetek megismétlődjenek” – szögezte le Díaz-Canel, aki egyúttal arra szólította fel a kubaiakat, ne engedjék, hogy a demonstrációk erőszakba fulladjanak.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik