Nagyvilág

Tízezer embernek kellett elhagyni az otthonát egy holland városban

Vincent Jannink / ANP / AFP
Vincent Jannink / ANP / AFP

Tízezer embernek kell elhagynia az otthonát a hollandiai Venlo városban, mivel a városon keresztülhaladó Maas folyó vízszintje a várnál jóval gyorsabban emelkedik Limburg tartomány északi részén – írja az NL#Times. A folyó vízszintje a városnál várhatóan hajnali három órakor tetőzik, azaz korábban, mint azt a szakértők megjósolták.

A heves esőzésekre vonatkozó jóslatok és az egyre kellemetlenebb figyelmeztetések valósággá váltak

– mondta Johan Remkes, Limburg tartomány kormányzója, aki szerint a képek, amelyeket bárki láthatott, minden képzeletet felülmúlnak.
Venlóban az evakuálás a város lakosságának tizedét érinti, és nagyjából hétezer lakást illetve házat.

Dutch News című hírportál azt írtja, Limburg tartomány déli részén, a Juliana-csatorna mellett egy gát szakadt át  péntek délután. Mivel a katasztrófda elkerülhetetlen volt, több falu lakosait is arra szólították fel, hogy sürgősen hagyják el otthonaikat. mert az áradás elkerülhetetlen volt. Az evakuálás során légvédelmi szirénákat is működésbe hoztak, hogy így hívják fel az emeberk figyelmét.

A gáton a szakadás körülbelül egy méter széles volt, de várhatóan nőni fog még a növekvő víznyomás miatt – közölték szakemberek.

A holland kormány hivatalosan is katasztrófának minősítette a regionális áradásokat, ami azt jelenti, hogy az állam a károk nagy részét megtéríti majd. Mark Rutte holland miniszterelnök csütörtök este az újságíróknak azt mondta:

Világos, hogy a kialakult helyzet katasztrófa

Az 1993-as és 1995-ös súlyos áradások után a holland kormány 2,4 milliárd eurót fordított az árvízvédelem javítására, de úgy tűnik, ez sem volt elegendő egy olyan esőzés esetén, mint a mostani. A szakértők szerint több mint 100 milliméter csapadék esett huszonnégy óra alatt, és több mint 200 milliméter a három napos periódusban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik