Nagyvilág koronavírus

Nem tartja jó ötletnek a WHO a harmadik oltások bevezetését

Továbbra is folynak a vizsgálatok arról, hogy a vírus laboratóriumból szabadult-e ki.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön rendkívüli óvatosságra intette tagállamait a koronavírus elleni védőoltások harmadik dózisának beadásával kapcsolatban, mert az intézkedés a szervezet véleménye szerint nem segíti elő a méltányosabb globális vakcinaelosztást sem, írja az MTI.

A tudományos adatok jelenleg nem igazolják egy harmadik, megerősítő dózis beadásának szükségességét, ami ezenkívül növeli az egyenlőtlenséget is, miközben számos fejlődő országnak még a fertőzés szempontjából legveszélyeztetettebb lakosait sem sikerült beoltatnia

– figyelmeztetett Didier Houssin, a WHO Covid-19-el foglalkozó vészhelyzeti bizottságának vezetője.

A globális járványhelyzet elemzése miatt csaknem háromhavonta ülésező testület azt is javasolta a tagállamoknak, hogy vegyék komolyan fontolóra a fizikai távolságtartásra vonatkozó intézkedések megtartását a növekvő esetszámok és a SARS-CoV-2 koronavírus jóval fertőzőbb, delta variánsának terjedése miatt. A bizottság egyúttal azzal a kéréssel fordult a kormányokhoz, hogy támogassák a WHO-t azon felhívásának megvalósításában, hogy a méltányosabb globális vakcinaelosztás által az összes ország lakosságának legalább 10 százalékát be tudják oltani szeptemberre.

Mindeközben egy csütörtöki sajtótájékoztatón Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója arra kérte Kínát, hogy biztosítson nagyobb fokú átláthatóságot a legelső koronavírus-fertőzöttekről szóló tájékoztatásokkal kapcsolatban. Gebrejeszusz szerint tartoznak a koronavírus-fertőzést elszenvedő emberek millióinak azzal, hogy tájékoztatják őket a koronavírus eredetéről.

Arra kérjük Kínát, hogy biztosítson átláthatóságot, és legyen nyitott, működjön együtt, különösen azáltal, hogy rendelkezésünkre bocsátja a nyers adatokat a világjárvány első napjairól

– jelentette ki a WHO főigazgatója. Gebrejeszusz szerint a vizsgálat első szakaszának letelte után ismét nemzetközi szakértőket küldenek Vuhanba. ”Folytatnunk kell a vizsgálatot, hogy megtudjuk, mi történt valójában, mivel ha megtudjuk, megakadályozhatjuk a hasonló válságokat a jövőben” – fogalmazott.

A WHO főigazgatója elismerte, hogy nagy a nyomás annak az elméletnek a kizárására, hogy a vírus laboratóriumból szabadult el, de ennek kizárására részletesebb információkra van szükség. Az egészségügyi szakértő mindazonáltal elismerte, hogy előfordulhatnak laboratóriumi balesetek, és elmondta továbbá, hogy ő, aki a múltban immunológus szakértőként dolgozott hasonló létesítményben, szintén követett el hibát. Éppen ezért fontos, hogy felülvizsgálják azt, ami a laboratóriumokban történt, és közvetlen információra van szükségük arról, hogy milyen helyzet uralkodott ezekben a létesítményekben a világjárvány előtt és annak kezdetén.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz korábban nem kívánta nyilvánosan kommentálni a laboratóriumi eredetről szóló elméletet, sem a kínai hatóságok hozzáállását a vizsgálatokhoz, amelyek több hónapos késéssel kezdődhettek meg, és akadályokat gördítettek a WHO és egyéb ügynökségek szakértői elé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik