Nagyvilág

Már halálos áldozata is van a kubai tüntetéseknek

AFP
AFP

Meghalt egy tüntető a kormányellenes megmozdulások során Kubában: a 36 éves férfi hétfőn vesztette életét egy Havanna peremén zajló tiltakozásban, amelynek során a tüntetők összecsaptak a biztonsági erőkkel – közölte a kubai belügyminisztérium helyi idő szerint kedden. A megmozdulásoknak több sérültje is van. A belügyminisztérium sajnálatát fejezte ki a haláleset miatt.

Aktivisták szerint a hatóságok kegyetlenül léptek fel a tiltakozókkal szemben. A San Isidro nevű aktivistacsoport tudomása szerint 144 embert vettek őrizetbe vagy tartanak nyilván eltűntként. Köztük van a szigetország három legbefolyásosabb másként gondolkodója, José Daniel Ferrer, Manuel Cuesta Morua és Berta Soler, valamint az ABC spanyol napilapnak dolgozó Camila Acosta. Kedden otthonában őrizetbe vettek egy Youtubert, Dina Starst, aki elfogása idején éppen élő adásban nyilatkozott a spanyol televíziónak.

Vasárnap emberek ezrei vonultak utcára a szigetországban, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek. Kubában az elmúlt harminc év legsúlyosabb gazdasági válsága zajlik. A tüntetések hétfőn és kedden is folytatódtak. Az országban szokatlannak számítanak az ilyen kiterjedt megmozdulások.

Bruno Rodríguez kubai külügyminiszter ezzel szemben azt állította: a tüntetések korlátozott mértékűek voltak, és az emberek továbbra is támogatják a kormányt. A tárcavezető biztosított róla, hogy Kubában minden a legnagyobb rendben van. Rodríguez Washington szankciós politikáját és internetes kampányát okolta a tiltakozásokért.

Miguel Díaz-Canel kubai elnök kedden a tiltakozásokról egyeztetett elődjével, Raúl Castróval, valamint a kommunista párt több vezetőjével – számolt be a Granma című kubai pártlap. Az újság azt írta: a politikusok „elemezték az ellenforradalmi elemek által szervezett provokációkat”, amelyeket az Egyesült Államok pénzelt Kuba destabilizálásának céljából.

A kubai katolikus egyház felszólította a kormányt és a tüntetőket, hogy kerüljék az erőszakot. A kubai püspöki konferencia a kormány rugalmatlanságát kifogásolta, amely szerinte akadályozza a problémák orvoslását. A püspökök kiemelték: a kubaiaknak jogukban áll kifejezniük „szükségleteiket, vágyaikat és reményeiket”.

Az Egyesült Államok kedden felszólította Havannát, hogy oldja fel az internet korlátozását, és tartsa tiszteletben az emberek véleményét. A londoni székhelyű Netblocks úgy tudja, hogy Kubában hétfőn korlátozták a hozzáférést a Whatsapphoz, a Telegramhoz, a Facebookhoz és az Instagramhoz.

Julie Chung, az amerikai külügyminisztérium illetékese elítélte a hatósági erőszakot és az őrizetbe vételeket. Alejandro Mayorkas amerikai belbiztonsági miniszter óva intette a kubaiakat attól, hogy az országban uralkodó állapotok miatt a tengeren átkelve útnak induljanak az Egyesült Államok felé. „A tengeren feltartóztatott migránsokat nem engedjük be az Egyesült Államokba, mindegy, milyen állampolgárságúak” – hangsúlyozta.

(MTI)

Kapcsolódó
„Éhen halnak a gyerekeink!” – évtizedek óta nem vonult ennyi dühös kubai az utcákra
Olyasmi történt vasárnap Kubában, amire legalább három évtizede nem volt példa: dühös emberek ezrei jelentek meg Havanna utcáin. A harminc éve történtekkel való párhuzam nem véletlen, akkor volt utoljára a szigetországban ilyen szintű gazdasági válság, sőt, éhínség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik