Nagyvilág

Visszavágott Kuba az ellenzéki tüntetésekért

Ernesto Mastrascusa / MTI / EPA / EFE/
Ernesto Mastrascusa / MTI / EPA / EFE/
Sokakat letartóztattak, az elnök az Egyesült Államokat okolta.

Legalább száz embert (aktivistát, újságírót, tiltakozót) tartóztattak le Kubában a hétvégi kormányellenes tüntetések után – közölte az emigránsok Cubalex nevű jogvédő szervezete alapján az MTI. A Cubalex szerint egyeseket már a megmozdulásokon őrizetbe vettek, másokat csak később.

Havanna utcáira hétfőn a kommunista vezetés rendőröket vezényelt, az előző napi demonstráció helyszínét elkordonozták. Gyakoriak voltak a kimaradások a mobilinternet-szolgáltatásban.

Lehetetlenné válik itt az élet. Nem tudom, ez megtörténhet-e újra, a fővárost militarizálták. Ennek ellenére a kubaiak félelme mégis enyhül

– mondta egy névtelenül nyilatkozó 21 éves havannai a Reuters hírügynökségnek. Mások azt remélték, nem lesznek újabb tüntetések, mert a párbeszéd előremutatóbb, kockázatmentesebb lenne.

Vasárnap több kubai városban volt kormányellenes demonstráció, ezrek tiltakoztak a nehéz gazdasági helyzet, a diktatórikus vezetés, a rossz kormányzás és a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások ellen. Hasonló nagyságú tüntetésekre már több mint huszonöt éve nem volt példa a karibi szigetországban.

Miguel Díaz-Canel kubai elnök televíziós beszédében az Egyesült Államokat, a Kuba elleni gazdasági szankciókat okolta a demonstrációkért, felszólította támogatóit, ne üljenek fel a provokációknak. Az amerikai kormány viszont azt üzente, a kubai nép oldalán áll, támogatja, hogy szabadon dönthessen saját jövőjéről.

Kapcsolódó
Biden üzent a kubai vezetésnek: Hallják meg a nép szavát!
A kubai elnök azonban az USA-t okolja a helyzetért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik