Nagyvilág

25 éve nem tüntettek annyian a kormány ellen Kubában, mint vasárnap

YAMIL LAGE / AFP
YAMIL LAGE / AFP

Több kubai városban is kormányellenes tüntetések voltak vasárnap, hasonló volumenű demonstrációkra már több mint huszonöt éve nem volt példa a karibi szigetországban – írja az MTI.

Havannától Santiagóig több ezren vonultak utcára, hogy így tiltakozzanak a nehéz gazdasági helyzet és általánosságban véve is a „diktatórikus” vezetés és a rossz kormányzás, illetve a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások ellen. Helyszíni tudósítások szerint a fővárosban a különleges erők és a rendőrök nagy erőkkel jelen vannak. Az EFE spanyol hírügynökség arról számolt be, hogy több helyen erőszakosan léptek fel a békés tüntetőkkel szemben, és a mobilinternetet is lekapcsolták az illetékes szervek.

A mintegy 50 ezres lakosságú San Antonio de los Banosban a tömeg azt skandálta, hogy „Le a diktatúrával!”, valamint hogy „Nem félünk!”. Tiltakozás volt Palma Sorianóban, Alquízarban és Guira de Melenában is. A demonstrációk az interneten szerveződtek, a történéseket a közösségi oldalakon élőben közvetítették. Ez az országban a legnagyobb kormányellenes megmozdulás a Szovjetunió összeomlása utáni súlyos gazdasági válság idején, 1994 augusztusában kirobbant, zavargásba torkolló tüntetés óta.

Miguel Díaz-Canel kubai elnök televíziós beszédében az Egyesült Államokat tette felelőssé a tüntetésekért, és felszólította támogatóit, hogy ne üljenek fel a provokációknak. Emellett hangsúlyozta, hogy hívei akár életük árán is készek megvédeni a kormányt. A hatóságok elítélték, hogy egyesek „olyan képet próbálnak sugározni az országról, mintha teljes káosz lenne, ami közel sem felel meg a valóságnak”.

A koronavírus-járvány kezdete óta a lakosság életszínvonala jelentősen romlott, komoly élelmiszer- és gyógyszerhiány van Kubában. Az országban eközben rekordot döntött az új fertőzöttek és a halálos áldozatok száma, az elmúlt 24 órában 6923 új esetet és 47 halottat regisztráltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik