Nagyvilág

Előléptetést vártak a kolumbiai katonák a civilek legyilkolásáért

Áldozataik főleg földművesek és kiskereskedők voltak.

Huszonnégy ember erőszakos eltüntetése és legalább százhúsz polgári személy meggyilkolása miatt emeltek vádat tíz katona és egy civil ellen kedden Kolumbiában. A kolumbiai Különleges Békebíróság (JEP) vádja szerint áldozataikat olyan lázadóknak állították be, akikkel harcban végeztek, így a véghez vitt teljesítményükért előléptetést és más előnyöket vártak.

A törvényszék megállapította, hogy vádlottak között egy tábornok és hat tiszt is van, mindannyian meghatározó szerepet játszottak a gyilkosságokban, amelyeket 2007 januárja és 2008 augusztusa között követtek el Norte de Santander tartomány Catatumbo régiójában. Áldozataik főleg földművesek és kiskereskedők voltak. Eduardo Cifuentes, a JEP elnöke szerint amennyiben az érintett katonák nem fellebbeznek, akár húsz évig terjedő börtönnel is sújthatják őket egy polgári büntetőbíróságon.

A JEP 2016-ban alakult a kormány és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) szélsőbaloldali gerillaszervezet között létrejött békemegállapodás nyomán, hogy az egykori FARC tagjait és a hadsereg tagjait felelősségre vonják esetleges háborús bűncselekményekért. A JEP februárban közölte, hogy legalább 6402 civilt öltek meg és tüntettek fel a harcok közben meggyilkolt gerillákként kolumbiai katonák 2002 és 2008 között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik