Nagyvilág

Német kormányszóvivő Orbán leminősítéséről: Kritikusan viszonyulunk a magyar sajtóban mutatkozó folyamatokhoz

MTI/EPA pool/John Thys
MTI/EPA pool/John Thys

Délelőtt mi is megírtuk, hogy egyetlen EU-s vezető került fel a sajtószabadság ragadozóinak listájára, ez pedig Orbán Viktor lett. A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet 37 olyan állam- vagy kormányfőt mutatott be, akik erőteljesen fellépnek a sajtószabadság ellen. A „sajtószabadság ragadozóinak” feketelistájára egyetlen uniós vezető került fel: Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Orbán portréjánál úgy fogalmaztak:

Az «illiberális demokrácia» önjelölt bajnoka, Orbán Viktor 2010-es visszatérése óta nem állt meg a média pluralizmusának és függetlenségének támadásában.

Kapcsolódó
Egyetlen EU-s vezető került fel a sajtószabadság ragadozóinak listájára: Orbán Viktor
A Riporterek Határok Nélkül szerint Orbán 2010-es visszatérése óta folyamatosan a média pluralizmusának és függetlenségének támadásán dolgozik.

Ezzel kapcsolatban Berlinben sajtótájékoztatón a német kormányszóvivő is véleményt mondott. Steffen Seibert szerint a német kormány „tudomásul vette” és nem kommentálja az RSF besorolását. Hozzátette:

a német kormány az utóbbi időszakban nem egyszer jelezte, hogy kritikusan viszonyul a magyar sajtóban mutatkozó bizonyos folyamatokhoz.

Kifejtette azt is, hogy általánosságban azt lehet mondani, hogy valamennyi tagországban érvényes az EU Alapjogi Chartája, amely kimondja, hogy a tömegtájékoztatás szabadságát és sokszínűségét tiszteletben kell tartani.

A sajtótájékoztatón szóba kerültek azok a magyar kormány által rendelt újsághirdetések is, amelyek komoly visszhangot váltottak ki Nyugat-Európában. „Ismert a német szövetségi kormány előtt a magyar kormány álláspontja Európa jövőjéről” – mondta a német kormány szóvivője hétfőn Berlinben azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány Az Európai Unió jövőjéről – Magyarország javaslatai címmel hirdetést jelentetett meg a Bild című német napilapban.

Sajtótájékoztatóján Steffen Seibert az újsághirdetés tartalmának megítéléséről szóló újságírói kérdésre kifejtette, hogy a magyar kormány álláspontja ismert a német kormány és az európai partnerek előtt, mert Orbán Viktor miniszterelnök ezt az álláspontot képviseli Brüsszelben, és az európai uniós (EU-) kormány-, illetve államfőket összefogó Európai Tanács legutóbbi ülése előtt a testület valamennyi tagját tájékoztatta elképzeléseiről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik