Nagyvilág

Áll a bál az állítólag kenőpénzes újvidéki óvodák miatt

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
Arról vitáznak a pártok, valóban kiváltság lett-e óvodásnak lenni.

A kormányzó Szerb Haladó Párt felszólította a Szabadság és Igazságosság Pártját, mielőbb bizonyítsa, hogy kenőpénzért lehet bejutni az állami óvodákba Újvidéken – írja a Szabad Magyar Szó. Az ellenzéki párt előzőleg azt állította, gyermekenként 200 euró vagy még annál is több az ára a felvételnek.

Az újvidéki haladók szerint ez valótlanság, a gyerekek elhelyezése nem privilégium. Azt írták, a város óvodáiban több mint 17 ezer gyermek kap ingyenes ellátást, 3400 gyermeket írattak be magánóvodákba.

A Szabadság és Igazságosság pártja előzőleg ugyanakkor szégyennek nevezte, hogy Szerbia második legnagyobb városában idén mintegy 3000 gyermek felvételét elutasították, csak 1009-en kerültek be állami intézménybe, vagyis óvodásnak lenni kiváltság lett.

Évek óta ilyen a statisztika – a gyermekek 70 százaléka nem kerül be az állami óvodákba, és a városvezetésnek továbbra sem jut eszébe új óvodákat építeni, mert a gyerekek nem szavaznak

– tudatta az ellenzéki erő. Szerintük a kormányközeli embereknél ezt úgy orvosolják, hogy „kenőpénzért utólag néhány gyermek még felkerül az állami óvodák listájára”. A kormánypárt szerint ezt bizonyítani kell, ha nem tudják, akkor fel kell hagyni a hazugságok terjesztésével, amely célja a politikai haszonszerzés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik