Nagyvilág

Orbán legfőbb lengyel kritikusának néhány hónap kell, hogy leadja európai tisztségét

Maciej Luczniewski / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Maciej Luczniewski / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Néhány hónapig tart az Európai Néppárt (EPP) vezetésének átadása – közölte vasárnapi varsói sajtókonferenciáján Donald Tusk, a pártcsalád jelenlegi elnöke, aki előző nap átvette a lengyel ellenzéki Polgári Platform (PO) irányítását. Ahogy azt szombaton a 24.hu is megírta, Tuskot a PO országos tanácsának szombati kongresszusán megválasztották a párt egyik alelnökének, és ezen a poszton egyúttal a párt irányításával bízták meg őt. A politikus akkor közölte, hogy nem félállásban, hanem „száz százalékosan” tér vissza a lengyel belpolitikába.

Kapcsolódó
Orbán Viktor egyik legnagyobb kritikusa tér vissza a lengyel belpolitikába
Donald Tusk volt lengyel miniszterelnök, az Európai Néppárt (EPP) elnöke „teljes állásban” tér vissza.

Vasárnapi sajtóértekezletén újságírói kérdésre leszögezte: jogi és formális szempontból nem lenne akadálya annak, hogy párhuzamosan irányítsa az EPP-t és a PO-t. Megerősítette azonban előző napi bejelentését, miszerint teljességgel a lengyelországi politikával akar most foglalkozni. Elmondta: hazatéréséről tájékoztatta már az EPP vezető politikusait, az elnöki poszt átadása néhány hónapot vesz majd igénybe. Az EPP őszi kongresszusán bejelenti távozását, és „sürgős konzultációkat kezd” a funkció átadásáról – ismertette Tusk nyilatkozatát az MTI. Tusk szombaton a PO erősítését ígérte a következő, 2023-ban esedékes lengyel parlamenti választások előtt.

A PO a vezető lengyel ellenzéki párt, volt kormányzóerő, 126 képviselője van a 460 fős alsóházban és 41 szenátora a 100 fős felsőházban. Felmérések szerint visszaesett a támogatottsága, június folyamán átlagosan 18 százalékos volt a népszerűségi mutatója. Jelenleg megelőzi a Szymon Holownia volt elnökjelölt vezette új ellenzéki párt, a Polska 2050, amely 21,5 százalékon áll. Elemzők szerint Tusk visszatérése legalább átmenetileg növelheti a PO népszerűségét.

Tusk 2003 és 2014 között volt a PO elnöke, 2007 és 2014 között miniszterelnök is volt. A kormányfői posztról azután távozott, hogy megválasztották az Európai Tanács (ET) elnökének. Hivatali időszakának lejártával, 2019-ben az Európai Néppárt elnöke lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik