Nagyvilág

Szabad az út Horvátországba: itt az öt legjobb program az isztriai édenben

Aleksandar Gospić
Aleksandar Gospić
Hosszú bezártság és egy megterhelő év után itt az első, viszonylag már szabad nyár, amikor pihenhetünk és új élményekkel, impulzusokkal töltekezhetünk fel. Öt olyan bakancslistás programot mutatunk, amelyek garantáltan feltöltenek és amelyeket nem lehet kihagyni: a természeti kincsektől az úszóversenyen át a művészeti fesztiválig bárki megtalálhatja azt a programot, ami életreszóló élmény marad.

Nekünk, magyaroknak Horvátország szinte a tengerparti nyaralás szinonimája: az újrainduló éjszakai vonattal, az Adria InterCity-vel vagy néhány óra az autópályán, aztán meg is érkeztünk, lehet csobbanni, rendelni a sört, a csevapcsicsát, a borjú vagy bárányfogásokat, vagy a különleges, halas fogásokat. Azoknak, akik ennél egy kicsit aktívabb pihenést terveznek, Horvátország ennél sokkal több élményt kínál, és nem is kizárólag a nyári szezonban.

Fontos

A gyakran módosuló szabályozás miatt utazás előtt mindenképp érdemes elolvasni a konzuli szolgálat oldalán a hatályos beutazási szabályokat.

 Porečki Delfin

Sikerélmény, közösségi tapasztalatok, sportolási motiváció és festői tájak tekintetében is a legjobb választás a Porečki Delfin – magyarul Poreči úszómaraton –, ami egy igen különleges úszóverseny, vagyis több annál: közösségi esemény, kicsit talán a mi Balaton-átúszásunkhoz hasonlít.

Shutterstock

A résztvevők a gyönyörű, római eredetű kisváros előtt elterülő öbölben küzdhetik le az erőnlétüknek megfelelően kiválasztott távot. A 34 éves Gábor 2015-ben lett először „bronz delfin”, ő a legrövidebb, 1500 méteres távot úszta le, de aki érez magában erőnlétet, akár az 5000 méteres arany delfin távnak is nekivághat.

Egy kisebb baráti társaság csábított magával, azóta is hálás vagyok nekik. Nehéz leírni a Delfin hangulatát: amikor az ember megérkezik, mintha nem is versenyen lenne, egyszerre olyan, mint egy fesztivál és van valamilyen nagyon baráti, családias hangulata is. Az indulók nagyon figyelmesek egymással, nem vérremegő küzdelmet kell elképzelni, hanem egy közösségi eseményt, ami azért kihívás is. Amikor először indultam, abszolút nem készültem fel, 2016-ban viszont már rendesen edzettem, egész évben az volt a motivációm, hogy felkészüljek a Delfinre. Tavaly sajnos elmaradt, idén viszont mennénk, most először a kislányunkkal.

– meséli Gábor, aki szerint bár tényleg biztos úszótudás kell az induláshoz és jó, ha az embernek van tapasztalata a sós vízben, ügyes amatőrök is bátran belevághatnak a versenybe. A szervezők nagyon figyelnek a biztonságra, az úszókat mindig több csónakkal kísérik.

Ahogyan az is szempont, hogy ne csak a versenyzők, hanem a kísérők, szurkolók, családtagok is jól érezzék magukat a kísérőrendezvényeken, ezért például külön gyerekprogramokkal vagy éppen gasztronómiai meglepetésekkel készülnek a szervezők. Gábor szerint

szavakkal nehezen leírható a táj, ha most valakit meg kellene győznöm az indulásról, azt javasolnám, hogy írja be a Google képkeresőjébe Porec nevét. Amit a képeken lát, az nem adja vissza a színeket, a tengerpart és a város is olyan, mintha egy megelevenedett képeslap lenne. Csak szebb.

Tavaly a járvány miatt elmaradt az esemény, idén augusztusban azonban remélhetően újra neki lehet vágni. A részletek itt lesznek elérhetőek.

Telihold Fesztivál

Teliholdas nyári éjszakákon Zadar kínál igazán különleges programot: a Telihold Fesztivál alkalmából lekapcsolják a közvilágítást a Riva, vagyis a tengerparti városrész utcáin, fáklyákkal és gyertyákkal világítanak, hogy jobban érvényesüljön a telihold látványa.

Aleksandar Gospić

A hajók is a fesztivál helyszíneivé alakulnak; kiváló tengeri ételeket, illetve fügét, sajtot és pálinkát kínálnak. A vendégeket helyi népzenészek és táncosok szórakoztatják. Az idei rendezvények programját a Like Zadar oldalon érdemes keresni.

Tenisz

Ha valaki szereti a teniszt és éppen Isztrián nyaral, akkor mindenképpen érdemes felkeresnie Umag városát, ahol az ATP 250 szériába tartozó Horvát Nyílt Teniszbajnokságot rendezik július 16-tól 25-ig. Már maga a közvetlenül a tengerparton fekvő, különösen szép centerpálya, a Goran Ivanišević Stadion megér egy rövid látogatást,  de a versenyeket kísérő gasztronómiai és zene programok is érdekesek lehetnek. A részletek és hamarosan a versenyzők listája is elérhető itt.

Shutterstock

Dubrovniki Nyári Fesztivál

Dubrovnik városa nem véletlenül lett a világörökség része és mára a Föld minden sarkából vendégeket vonzó célpont. Viszont aki erre jár idén nyáron, az ne csak a városban gyönyörködjön, hanem keresse július 10. és augusztus közt a Dubrovniki Nyári Fesztivál eseményeit: garantáltan különleges színházi és zenei élményekkel lehet gazdagabb. Az előadásokat ráadásul pazar környezetben, főleg középkori épületek udvarain vagy épp a katedrális előtti téren rendezik. Aki látott már egyetlen részt is a Trónok Harcából, annak biztosan beugranak a monumentális épületek, a tágas, boltíves udvarok, a romantikus, rusztikus lépcsők. A világ egyik legsikeresebb sorozatának nagyobb részét itt forgatták, a rajongókat kifejezetten a forgatási helyszíneket bemutató tematikus sétákkal várják.

Luka Esenko

Aki pedig fel szeretné tenni az i-re a pontot, vegyen jegyet A Dubrovniki Nyári Fesztivál valamelyik koncertjére vagy színházi előadására és átélheti, hogy milyen csoda születik a történelmi terek és az élő művészet találkozásából. A Dubrovniki Nyári Fesztivál részletes programja már elérhető itt.

Krka Nemzeti Park

Bár a legtöbbünk első gondolata Horvátország neve hallatán az azúrkék tengerpart, az ország belseje felé olyan természeti csodák várnak felfedezésre, amelyek felveszik a versenyt a tengerparttal.

Kapcsolódó
Horvátország, a hely, ahol minden lépéssel újabb csodák várnak ránk
A magyar határtól alig néhány órára fekvő horvát tengerpart évezredek formálta kultúrája, természeti kincsei, illetve kristálytiszta öblei a Paradicsomot idézik.

Aki szeretne valami különleges természeti szépséget megtapasztalni, annak érdemes tenni egy kis kitérőt a tengerpartról a szárazföld felé, és meglátogatni például a Krka Nemzeti Parkot, illetve az azonos nevű vízesést. Sibenik előtt kell letérni az A1 autópályáról, nagyon megéri rászánni egy napot! Hajózhatunk a gyönyörű folyón, de a vízesést az teszi igazán különlegessé, hogy fürdeni is lehet benne, így a Porecki Delfinre akár itt is be lehet melegíteni. Részletes információk a nemzeti park honlapján.

Szponzorált tartalom

Még több információ szállásokról, árakról, látnivalókról és a folyamatosan frissülő utazási információkról a Horvátország – Tele élettel honlapon.

A cikk a Horvát Turisztikai Hivatal támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik