Nagyvilág

Tanúként idézhetik be Donald Trumpot a Capitolium ostromának kivizsgálása során

Brent Stirton / Staff / Getty Images
Brent Stirton / Staff / Getty Images
Különbizottság alakult az események feltárására, amit republikánus képviselők is megszavaztak.

A demokrata többségű amerikai képviselőház megszavazta szerdán a Capitolium január 6-i ostromát kivizsgáló különbizottság felállítását, írja az MTI. Erre azután került sor, hogy a szenátusi republikánusok májusban megakadályozták egy demokrata kezdeményezésű, de kétpártinak szánt bizottság felállításáról szóló törvény elfogadását ugyanebben az ügyben. A különbizottság felállítását Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke jelentette be csütörtökön.

A képviselőház 222:190 arányban szavazta meg most a javaslatot, jórészt párthovatartozás mentén: csak két republikánus képviselő szavazott mellette, az egyikük Adam Kinzinger, aki Donald Trump korábbi elnök egyik legelkötelezettebb bírálójának számít. A szavazás előtt Kinzinger kijelentette, hogy kész csatlakozni a majdani különbizottsághoz, döntéséről pedig úgy nyilatkozott,

Nem jókedvemben teszem, de nem csinálhatunk úgy, mintha január 6-a meg sem történt volna

A bizottságnak joga lesz beidézni Trumpot, valószínűleg tanúként, mondta Carrie Cordero, a Center for New American Security elemzőintézet egyik magas rangú munkatársa, kérdés, hogy a bizottság tagjai akarnak-e majd pereskedni az idézés miatt. A republikánusok szerint a bizottság nem lehet pártatlan, a demokraták céljait szolgálja majd, és különben is fölösleges, mert az ügyet már vizsgálják állandó bizottságok és az ügyészség is.

A Trump támogatóiból álló erőszakos csoportok január 6-án – még a volt elnök hivatali idejében, az elnökválasztás eredményének kongresszusi hitelesítése napján – lerohanták a capitoliumi rendőröket, betörtek az épületbe, és kongresszusi tagokra vadásztak, megakadályozandó hogy Joe Biden győzelmét jóváhagyják. Hét ember halt meg az ostrom során vagy az azt követő napokban, köztük egy nő, akit akkor lőttek agyon, amikor megpróbálta betörni a képviselőházi terembe vezető nagy ajtó ablakát. Három másik támadó a sérüléseibe halt bele, két rendőr pedig öngyilkos lett a rákövetkező napokban. Egy harmadik capitoliumi rendőr összeesett, amikor összetűzésbe került a támadókkal, és meghalt. Az igazságügyi orvos szakértő később megállapította, hogy halálát természetes ok idézte elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik