Nagyvilág europoli

Uniós kormányfő Orbánnak: Meleg vagyok, amit anyám gyűlöl. Ön pedig törvénybe foglalta ezt

MTI/EPA/Pool/Kenzo Tribouillard
MTI/EPA/Pool/Kenzo Tribouillard

A Politico összefoglalója szerint éles vita volt tegnap este a brüsszeli uniós csúcson, ahol az egyik fő téma a magyar homofób pedofiltörvény volt. Ennek előzményéről beszámoltunk mi is:

Kapcsolódó
Rutte azt mondta, a magyaroknak vissza kell vonnia a homofób törvényt, Varga Judit szerint ez a régi gyarmattartó arrogancia hangja
Mark Rutte holland miniszterelnök, aki Orbán Viktor mellett Angela Merkel visszavonulása után a legtapasztaltabb európai miniszterelnökök egyike lesz

A Politico külön kiemelte a luxemburgi miniszterelnök hozzászólását, amit kifejezetten Orbán Viktorhoz intézett.

Xavier Bettel azt mondta:

Nem váltam meleg férfivá. Én az vagyok, ez nem döntés kérdése.

– ezzel arra utalhatott, hogy az új magyar törvény olyan érvvel akarja távol tartani a homoszexuális tartalmakat a fiataloktól, hogy az ne „hasson rosszul” a szexuális identitásuk fejlődésére.

Hozzátette:

Az anyám gyűlöli, hogy meleg vagyok, ezzel élek együtt. És most Ön törvénybe foglalta. Tisztelem, de ez most a vörös vonal. Ez alapvető jogokról szól, arról, hogy lehet másmilyennek lenni.

Bettel még azt is mondta Orbánnak: Nyolc éve ismerjük egymást, de ez most mellbevágott. Láthatja, mennyi LMBTQ-fiatal lesz öngyilkos. Ez nagyon rossz. Ez stigmatizálás.”

Bettel még azt is mondta tudósítók szerint:

Egy meleg férfi vagyok, és egy zsidó férfi unokája. Tudom milyen az, amikor kipécéznek és megbecstelenítenek – ne csinálja ezt.

Kapcsolódó
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik