Nagyvilág

20 orosz harci gép űzi a brit hajót a Fekete-tengeren

Glyn KIRK / AFP
Glyn KIRK / AFP
Feszült a viszony a Krím partjainál, tüzelésre készen várakoznak a brit matrózok.

Mint megírtuk korábban, forró helyzetet okozott a vakmerő HMS Defender brit hadihajó: a romboló 19 kilométerre megközelítette a Krím-félsziget partjait. Ez azért problémás, mert a félsziget orosz megszállása óta Moszkva saját területének tekinti a Krímet, így a parti vizeket is árgus szemekkel figyeli. A Defender rombolót ennek megfelelően fogadták szerdán: egy járőrhajó figyelmeztető lövéseket adott le, egy repülő pedig bombákat dobott a tengerbe a hajó közelében (mindez a brit kormány szerint meg sem történt).

Miközben elkezdődött a diplomáciai adok-kapok is, a hajó folytatta útját Grúzia (újabban Georgia) felé, még mindig közel a Krímhez. A BBC News szerint Oroszország ezt változatlanul nem vette jó néven, azóta is mintegy 20 orosz harci repülő és hajók is kísérik a Defendert. A BBC tudósítója is a fedélzeten van (ami kicsit arra utal, a hajó útvonala tervezett volt, ahogy számíthattak a dühös orosz reakciókra is), aki azt közölte, folyamatosan zaklatják az oroszok a brit rombolót.

Szerinte a hajó legénysége fel van készülve az összecsapásra, a hajó fegyverei mind töltve és élesítve vannak, miközben rádión folyamatosan érkeznek az orosz fenyegetések, hogy változtassanak irányt, különben az oroszok tüzelnek.

Az HMS Defender az ukrajnai Odessza kikötőjéből futott ki Grúzia felé. A legrövidebb út márpedig a Krím partjainál vezet, ami a britek szerint ukrán felségvíz, ráadásul ez egy nemzetközileg elismert hajózási útvonal. Épp ezt akarja demonstrálni a hajó, ami az oroszok szerint csak megsérti az ENSZ tengerjogi konvencióját. A nagy-britanniai orosz nagykövetség a Defendert (ami védelmezőt jelent) átnevezte egy tweetben Provocateurré, ami nem meglepő módon provokátort jelent magyarul.

https://twitter.com/UKinUkraine/status/1407258547633729538

A britek mindenesetre meglepő, egészen oroszos magatartást tanúsítanak, a védelmi tárca állítja, az oroszok csak lőgyakorlatot tartanak, nincs semmi látnivaló. Eközben Moszkvában bekérették a külügybe a brit nagykövetet.

A BBC szerint nem egyedülálló a történet, a világ túlsó felén az amerikai USS John S McCain a Japán-tengeren hajózott be 2 kilométer mélyen az orosz területi vizekre. Az oroszok ott is fenyegetőztek, majd állításuk szerint nemzetközi vizekre kísérték a McCaint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik