Nagyvilág

Ukrajna sürgeti a NATO-t, mert egyre több az orosz katona a határainál

Pavel Lisitsyn / Sputnik / Sputnik via AFP
Pavel Lisitsyn / Sputnik / Sputnik via AFP

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden beszélt Jens Stoltenberg, NATO-főtitkárral, és megsürgette, hogy gyorsítsák fel az ország csatlakozását a katonai szövetséghez. Zelenszkij ugyanezt kérte a NATO fontosabb országainak vezetőitől is – írja az MSN News.

Az ukrán elnök az elmúlt napokban nagyon aktív diplomáciát folytatott, ugyanis az oroszok Ukrajna északi és keleti határánál is egyre nagyobb csapatokat vonnak össze, valamint a Krím-félszigeten is megnövelték az állomásozó haderő létszámát.

Az orosz katonai aktivitás célja egyelőre nem világos, de elemzők szerint összefüggésben lehet az orosz elnök és az amerikai elnök között egyre élesedő feszültséggel. Ennek ékes bizonyítéka volt, amikor Joe Biden nemes egyszerűséggel gyilkosnak nevezte Putyint.

Kapcsolódó
Bident is teszteli Putyin az ukrán és a fehérorosz végeken
Orosz csapatok az ukrán határon, fehéroroszok lengyeleket fogdosnak össze, Putyin Bident teszteli. Elemzők Belarusz orosz bekebelezésének és a Kreml ukránellenes akcióinak esélyeit latolgatják.

Zelenszkij úgy nyilatkozott, hogy az egyetlen megoldásnak az ukrán NATO-csatlakozást látja, szerinte a donbassi háború végére is csak ez tehet pontot.

Az oroszok nem tagadták a csapatmozgásokat, viszont Dimitrij Peskov, a Kremlin szóvivője azt mondta, ezek „nem fenyegetnek senkit”. Peskov hozzátette, hogy Ukrajna NATO-csatlakozása „nem tenne jót a konfliktusnak”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik