Nagyvilág koronavírus

Elbukik Joe Biden oltási terve Amerikában

Patrick Semansky / MTI / AP
Patrick Semansky / MTI / AP
A függetlenség napjára nem lehet a felnőttek 70 százalékát legalább egyszer beoltani a koronavírus ellen.

Nem tartható az elnök ígérete, július 4-re, a függetlenség napjára az amerikai felnőttek 70 százaléka nem lesz beoltva legalább egyszer a koronavírus ellen. Ezt a Fehér Ház koronavírus elleni stábját vezető, Jeff Zients jelentette be – közölte az MTI. Az új cél, hogy legalább a 27 évnél idősebbek 70 százaléka megkapja az első oltást az ünnepi hétvégéig. A 30 évnél idősebbekre ez már most igaz.

A The Washington Post szerint a bejelentés hivatalos elismerése annak, ami már nyilvánvaló volt: nem tartható Joe Biden oltási célja, mert az oltási program lelassult, főleg az ország déli és középnyugati részén. A szakemberek az oltási lottónyeremények, ajándékok, reklámok dacára nehezen tudták rábírni az amerikai fiatalokat a vakcina felvételére.

Néhány napja az elnök a hezitáló amerikaiaknak azt üzente, hogy konzultáljanak barátaikkal, rokonaikkal, orvosukkal, de vegyék fel az oltást, mert a delta (indiai) variáns halálos fenyegetést jelent, az

új változat könnyebben átvihető, halálosabb, és különösen veszélyes a fiatalokra.

Keddig az amerikai felnőtt lakosság mintegy 64 százaléka kapta meg legalább a koronavírus elleni első oltását. Ez 5 százalék volt, amikor Joe Biden január 20-án hivatalba lépett.

Április közepétől esett vissza az oltakozási kedv: akkor naponta több mint 3 millió, múlt héten már csak mintegy 1,1 millió oltást adtak be.

Az előrejelzések szerint a felnőttek 68 százaléka meg fogja kapni legalább az első oltást július 4-ig, augusztusban érik el az elnök eredeti oltási célját. A Fehér Ház nem tulajdonít nagy jelentőséget annak, hogy az Egyesült Államok nem tudja tartani Biden elnök korábbi ígéretét, inkább aggódik a térségek eltérő átoltottsága miatt, amely könnyen újabb fertőzési hullámhoz vezethet.

Mintegy 16, túlnyomórészt keleti és nyugati parti tagállam és a szövetségi főváros, Washington már beoltotta a felnőttek 70 százalékát. 4 tagállam már 68 százalék felett van, várhatóan el is éri az elnök eredeti célkitűzését, de a többi tagállamban nagy a  lemaradás.

A Fox News televízió szerint közben mintegy 4 ezer már kétszer átoltott Massachusetts állambeli lakosnak lett pozitív a koronavírus tesztje. A szám viszonylag alacsony, a beoltottak alig egy ezrelékét jelenti: június 12-én a 3,7 millió, már kétszer beoltott lakosból 3791 olyan esetet találtak, amikor a beoltottnak lett pozitív a tesztje.

Az amerikai járványügyi hatóság (CDC) hétfői tájékoztatása szerint már több mint 150 millió amerikait oltottak be kétszer a koronavírus elleni vakcinával. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai szerint a
betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 33 564 757 fertőzött volt eddig és 602 459-en haltak meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik