Nagyvilág

Joe Biden: Halálos fenyegetés a delta variáns

Patrick Semansky / MTI / AP
Patrick Semansky / MTI / AP
Az elnök ismét az oltások felvételére kérte az amerikaiakat.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint a koronavírus-járvány az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 33 519 349 fertőzött volt eddig a napig, és 601 281-en haltak meg. Joe Biden azt kérte, akik még nem oltották be magukat, mielőbb tegyék meg, mert az új delta (indiai) variáns nagyon veszélyes – írja az MTI.

Az amerikai elnök a Fehér Házban azt mondta, hihetetlen haladást értek el, de a delta variáns továbbra is halálos fenyegetést jelent. Az új változat

könnyebben átvihető, halálosabb, és különösen veszélyes a fiatalokra. De jó hír, hogy megvan a megoldás,

mert az adatok egyértelműen igazolták, az oltással lehet a leghatékonyabban védekezni ellene – tette hozzá és arra buzdította a hezitáló amerikaiakat, konzultáljanak barátaikkal, rokonaikkal  és orvosukkal.

Az elnök felsorolta a lépéseket, amelyekkel az utóbbi hónapokban kényelmesebbé tették az oltások felvételét. Példaként említette, hogy két közösségi személyszállítással foglalkozó cég július 4-ig ingyen viszik az oltópontokra azokat, akik ezt igénylik.

Július 4-én ünnepeljük függetlenségünket a vírustól, miközben megünnepeljük nemzetünk függetlenségét is. Azt akarjuk, hogy ezt mindenki megtehesse

– fogalmazott. Az amerikai elnök bejelentette: hivatalban töltött 150 napja alatt sikerült elérni, hogy már 300 millió oltást adtak be az Egyesült Államokban, ennek köszönhetően csökkent a fertőzöttek, a kórházban ápoltak és az elhunytak száma is. Az elnök felhívta a figyelmet, azokban az államokban, ahol az oltási kedv alacsonyabb, a fertőzések és a kórházban ápoltak aránya sem csökkent kellő mértékben.

Biden május elején közölte, az a célja, hogy július 4-éig, az Egyesült Államok nemzeti ünnepéig a felnőttek 70 százalékának legalább egy adag vakcinát beadjanak. Szakértők szerint ezt valószínűleg nem  sikerül teljesíteni, jelenleg a 18 évesnél idősebbek 65 százaléka kapta meg legalább az első oltást.

Rochelle Walensky, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) igazgatója azt mondta, a delta variáns a következő két-három hónapban meghatározó lehet az Egyesült Államokban. A szakember szerint az új változat az eddigi legfertőzőbb, nagyobb valószínűséggel okoz súlyos betegségeket a  nem beoltottaknál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik