Nagyvilág koronavírus

Szlovákia a kötelező Covid-oltást fontolgatja

Komka Péter / MTI
Komka Péter / MTI
Kötelező karantén is jöhet, ha valaki elhallgatja, hogy magas kockázatú országból tért haza.

Az egészségügyi miniszter beszélt arról, hogy komolyan fontolóra veszik a kötelező karantén, illetve a kötelező oltás bevezetését – írja a Paraméter. Vladimír Lengvarsky a DenníkN-nek azt mondta, azoknak lenne kötelező a karantén, akik eltitkolják, hogy magas kockázatú országban jártak.

Ezt ellenőrzik a mobilszolgáltatók segítségével. Így derült ki az is, hogy több mint 500 állampolgár járt az Európa-bajnokság budapesti meccsén, majd 270-en jelentkeztek be tesztelésre. A tárca tart attól, a portugál szurkolók őket is megfertőzhették a koronavírus indiai (delta) variánsával, amely miatt a miniszter akár egy egész település karanténját elképzelhetőnek nevezte.

A Paraméter szerint a központi válságstáb ülésén is téma volt a már deltára átkeresztelt variáns terjedése Nagy-Britanniában,  Portugáliában. Figyelmeztetettek is rá, hogy egyik napról a másikra változhat egy ország besorolása, aki külföldre utazik, arra teljesen más feltételek várhatnak hazatérésekor, mint amikor elment.

Szlovákiában erősíteni akarják az oltáskampányt, de már nem reklámozzák az orosz vakcinát, mert hamarosan lejár a szavatossága. Az átoltottságot azzal növelnék, hogy egyes csoportoknak kötelezővé tennék az oltást. Vladimír Lengvarsky azt mondta: ez vonatkozhatna bizonyos szakma képviselőire, korcsoportokra, például a 60 év felettiekre. Ezzel a kérdéssel a válságstáb is foglalkozott, a lehetőséget jelenleg az igazságügyi minisztérium vizsgálja.

A Paraméter szerint a szlovák rendőrség intenzívebb ellenőrzéseket tart a Medve-Vámosszabadi határátkelőn pénteken és szombaton.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik