Nagyvilág

Drágának érezzük a budapesti lakásokat? Prágában dupla ekkora az ár

Martin Divisek / MTI / EPA
Martin Divisek / MTI / EPA

Sokszor lehetett hallani-olvasni, hogy az EU-ban az elmúlt néhány évben Magyarországon, főként Budapesten volt az egyik legnagyobb mértékű a lakásdrágulás. Pár éve még nagy  hír volt, hogy valamelyik kerületben egymillió forintot elérte az átlagos négyzetméterár, de most már a kétmilliós határt is elérik egyes új építésű lakások. Ez persze a teteje az áraknak, és egy-egy lakásprojektre vagy kerületre vonatkozik, érdemes azért a fővárosi átlagot nézni.

De mindez semmi ahhoz képest, ami a cseh fővárosban, Prágában van. Igazából már a visegrádi négyek közül minden fővárosban drágább az ingatlan, mint Budapesten – ez derül ki a G7.hu összeállításából.

Egy nemzetközi ingatlanpiaci tanácsadócég adatai szerint Budapesten 56 200 cseh koronás (780 ezer forintos) átlagos négyzetméterárat mértek 2020 végén. A V4-es fővárosok közül azonban ez a legalacsonyabb érték, mert Varsóban átszámolva 1 millió, Pozsonyban 1,27 millió, Prágában pedig 1,5 millió forint volt az átlag. Ezek alapján tehát Prágában csaknem kétszer magasabb az árszint, mint Budapesten.

A cseh fővárosban főként azért ilyen magas az ár, mert a kínálat szűkös, kevés, évi pár ezer új lakás épül csak. Ez igaz Budapestre is.

Ha a helyi átlagfizetéseket nézzük, szintén Budapest a legolcsóbb, míg nálunk 92 havi átlagjövedelemből lehet megvenni egy 60 négyzetméteres fővárosi lakást, Varsóban erre 98, Pozsonyban 133, Prágában pedig 147 hónapnyi fizetést kell fordítani – írja a portál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik