Nagyvilág

500 rendőr rohanta le Hongkong demokráciapárti lapját

APPLE DAILY / AFP
APPLE DAILY / AFP

500 rendőr razziázott az Apple Daily nevű hongkongi lap irodáiban a hivatalos közlés szerint a nemzetbiztonsági törvény megsértése miatt – írta meg a BBC. A Kínát erőteljesen kritizáló, demokráciapárti újság főszerkesztőjét és négy vezetőjét otthonaikban tartóztatták le. Az Apple Daily tulajdonosa Jimmy Lai médiamágnás, aki jelenleg is börtönben van, egyebek mellett ugyancsak a nemzetbiztonsági törvény megsértésének vádjával.

Apple Daily / AFP Fotó: Daily Apple / AFP

A hongkongi rendőrség sajtótájékoztatón ismertette, hogy 2019 óta az Apple Daily több mint 30 olyan cikket közölt, amelyben arra szólították fel országokat, hogy vessenek ki szankciókat Hongkonggal és Kínával szemben. Összesen 18 millió hongkongi dollár értékben fagyasztották be annak a három cégnek a vagyonát, amely érdekelt a lapban.

A kínai népgyűlés tavaly júniusban fogadta el a Hongkongra vonatkozó új nemzetbiztonsági törvényt, ami alapján szeparatizmus, felforgatás és terrorizmus, valamint más országokkal való összejátszás miatt is elítélhetnek hongkongiakat akár életfogytiglani börtönbüntetésre. Jogvédők arra hívták fel a figyelmet, hogy a törvény szándékosan homályosan határozza meg, milyen cselekedetek számítanak a jogszabály megsértésének. A törvény tavalyi bevezetése óta több tucat demokráciapárti aktivistát tartóztattak le Hongkongban.

Kapcsolódó
Magyar vétó miatt nem ítélte el az EU Kínát a Hongkonggal kapcsolatos lépéseiért
Így napirendre sem vették. Érdekes volt a magyar képviselő érvelése is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik