Nagyvilág

Ferenc pápa szerint tenni kell a kirekesztés ellen

MTI / EPA / Vatikáni média
MTI / EPA / Vatikáni média
Olyan modellt javasolt a pandémia utáni időkre, amelyben nem egy szűk réteg birtokolja a javak nagy részét.

A Globsec pozsonyi biztonságpolitikai fórumon videoüzenetben szólalt fel Ferenc pápa, akit a Magyar Kurír idézett. A katolikus  egyházfő arról beszélt, mit kell tenni ahhoz, hogy a pandémia után jobbá váljon a világ. „Látni, ítéletet alkotni és cselekedni” – ez az a  három lépés, amely kivezet a koronavírus-járvány okozta válságból.

A pápa szerint első lépésként a múltat kell elemezni, felismerni a rendszer hiányosságait, a hibákat. Ezután újjáépítési tervet kell kidolgozni, kijavítani mindazt, ami már a vírus megjelenése előtt sem működött, súlyosbította a válságot, mert a világ hagyta magát megtéveszteni a nyereségvágyra épülő biztonság illúziójától.

Azt mondta, most olyan gazdasági, társadalmi modellt lát, amelyet az egyenlőtlenség, az önzés jellemez, amelyben egy szűk réteg birtokolja a javak nagy részét, használ ki embert, erőforrást.

Bírálta azt az életstílust is, amely nem gondoskodik kellőképpen a környezetről, a fogyasztás és pusztítás miatt olyan ökológiai adósságot halmoz föl, amelynek főleg a szegények és a jövő nemzedékek látják kárát.

A jó és a rossz közt nincs köztes út, dönteni kell, melyik oldalra állunk, mert a minket sújtó válság arra figyelmeztet, hogy egyedül senki nem menekül meg. A krízis esélyt adhat egy jobb jövő előtt, amikor nemcsak beszélnek egyenlőségről, hanem a valóságban nyújtanak embereknek, népeknek egyenlő fejlődési lehetőséget.

Az út utolsó lépése hogy tenni kell a társadalmi igazságtalanságok, a kirekesztés ellen. Olyan modellt javasolt, amely minden ember tiszteletét helyezi középpontjába. Az összefogás szellemében, mindenki együttes felemelkedéséért kell munkálkodni. Ferenc pápa szerint olyan döntések kellenek, amelyek a halált életté, a fegyvereket élelemmé alakítják. Mindenkinek az ökológiai megtérés útjára kell lépnie – figyelmeztetett Ferenc pápa, aki szerint a teremtett világot, közös otthonunkat sürgősen meg kell óvnunk.

Videoüzenete végén a pápa annak a reményének ad hangot, hogy a pozsonyi kül- és biztonságpolitikai fórum tanácskozásai hozzájárulnak egy újjáépítési modellhez, amely befogadóbb és fenntarthatóbb megoldásokat teremt, egy fejlődési modellhez, amely a népek békés együttélésén, a teremtett világ összhangján alapul.

Kapcsolódó
Szijjártó: Nincs összemosva a homoszexualitás és a pedofília
A külügyminiszter szerint kizárólag a szülők felelőssége és joga a gyerekek szexuális orientációval kapcsolatos nevelése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik