Nagyvilág

A gyilkos bukaresti oxigénhiány miatt két ember házi őrizetben

Egy szerelő és egy mérnök ellen indult eljárás a lélegeztetőgépek leállása miatt.

Harmincnapos házi őrizetbe helyezték a bukaresti Victor Babeş Kórház két alkalmazottját. Gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indult eljárás ellenük az áprilisi tragédia ügyében. A kórház mobil intenzív terápiás osztályán három koronavírusos beteg halt meg, mert leálltak a lélegeztetőgépek – írja a Transindex.

Az ügyészek a két gyanúsított előzetes letartóztatását kérték, de a bíróság házi őrizetet rendelt el. Az alkalmazottak nem hagyhatják el otthonukat, nem beszélhetnek tanúkkal. A döntés nem jogerős.

A bukaresti ügyészség szerint a kórház szerelője helytelenül kezelte az oxigénnyomás-szabályozót, a nyomás a megengedett érték fölé nőtt, ezért álltak le a lélegeztetőgépek. A műszaki osztályt vezető mérnököt azzal gyanúsítják, hogy nem gondoskodott a mobil intenzív oxigénellátó rendszerének megfelelő működéséről, így már a tragédia előtti két nap magas volt a nyomás.

A mérnök már nem volt munkahelyén, amikor kiderült, csökkenteni kell az oxigénnyomást, ezért a szerelőt utasította erre, aki azonban hibázott, mert nem magyarázta el, hogy működik a készülék.

A Maszol idézte a kórház közleményét, amely szerint a gyanúsítottak munkakörük ellátásához minden törvényi, szakmai követelménynek eleget tettek. A vezetőség és a személyzet továbbra is együttműködik az illetékes hatóságokkal, hogy fény derüljön az igazságra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik