Nagyvilág

Trump szélsőjobbos élbrigádja elkezdett széthullani

Eva Marie Uzcategui Trinkl / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Eva Marie Uzcategui Trinkl / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Sok vezető börtönben van, sok ellen per folyik, egyre több tag ábrándul ki a Proud Boysból.

A Donald Trump támogatását is élvező szélsőjobbos szervezet, az amerikai Proud Boys (magyarul Büszke Fiúk) a széthullás jeleit mutatja a CNN cikke szerint. Egy audiochatelés szövege látott napvilágot, ami ezt részletezi. A hangfelvételek a Telegram nevű csevegőappról származnak, amit a Proud Boys tagjai is használtak, és az egyik, Ethan Nordean nevű tag elleni bírósági tárgyalás során kerültek elő mint bizonyítékok.

Ezekből a beszélgetésekből az látszik, a büszke férfiak alaposan meg voltak illetődve. Egy február 1-i chatben arról ír egyikük, hogy el fognak jönni értük. Hogy kik is? Hát a szövetség nyomozók, akik a Capitolium ostroma után elkezdték az egész országban levadászni a résztvevőket és szervezőket. Ezen felül beindult a felelősök keresése és ujjal mutogatás a csoporton belül a balul elsült kommunikációért, a tagok letartóztatásáért.

Egyikük odáig merészkedett, hogy kijelentette, még az ellenfél antifasiszták is szervezettebbek náluk.

Az amerikai kormány eléggé rászállt mostanság a belföldi terroristákra, ezen belül is a fehér felsőbbrendűséget hirdető szélsőjobbos csoportokra, mint a Prous Boys. Ők is vastagon benne voltak a washingtoni Capitolium január 6-i ostromában, amikor Trump hívására a fővárosba érkeztek azzal a céllal, hogy megakadályozzák Joe Biden elnökválasztási győzelmének kongresszusi hitelesítését.

Mindenesetre a chat-beszélgetésekből látszik, a Proud Boys-alapító Enrique Tarrióban (a kiemelt képen is ő szerepel) már nem teljes a tagok bizalma, és az említett Nordean azt vallotta meg, már nem támogatja Trumpot. Sok tagot borzasztóan megrémített, hogy akár „húsz istenverte évet” is ráverhetnek arra, aki erőszakkal behatolt a Capitoliumba. Nordean ügyvédei amúgy arra hivatkoznak a perben, hogy a chat bizonyítja, a férfi már nem akar több – potenciálisan erőszakba torkolló – gyűlést tartani, elege lett ebből, ergo nem veszélyes a társadalomra (a Proud Boysra jellemző volt, hogy keresték az erőszakot, sokszor szándékos összecsapásokat provokáltak szélsőbalos aktivistákkal).

Nordean pere tehát folytatódik, ahogy valószínűleg azon kéttucatnyi Proud Boys-vezető elleni perek is, amik a január 6-i sajnálatos események miatt kezdődtek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik