Nagyvilág

Biden megmagyarázta Putyinnak, miért nevezte őt gyilkosnak

Sergey Guneev / Sputnik / Sputnik via AFP
Sergey Guneev / Sputnik / Sputnik via AFP

Egy nukleáris háborúnak nincsenek győztesei – szögezte le Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök a szerdai genfi csúcstalálkozón a hadászati stabilitásról  kiadott közös közleményben az MTI tudósítása szerint.

Ma megerősítjük elkötelezettségünket azon elv mellett, hogy a nukleáris háborúnak nem lehetnek győztesei, és ilyen háborút soha nem szabad azt kirobbantani

– hangsúlyozta a Kreml sajtószolgálata által ismertetett kommüniké.

A közlemény szerint két ország nukleáris fegyverzetellenőrzés iránti elkötelezettségének bizonyítéka a hadászati támadófegyverek korlátozásáról megkötött Új START-szerződés közelmúltbeli meghosszabbítása.

E célok elérése érdekében Oroszország és az Egyesült Államok hamarosan átfogó kétoldalú párbeszédet indít a stratégiai stabilitásról, amely érdemi és erőteljes lesz

– olvasható a dokumentumban.

Putyint a találkozón kielégítette az a magyarázat, amelyet amerikai hivatali partnere telefonon adott az őt illető durva kijelentéseire. Joe Biden annak az április 13-i beszélgetésnek az alkalmával tett javaslatot a csúcstalálkozóra is. Ezt Putyin jelentette ki a Bidennel folytatott szerdai genfi találkozóját követően.

Emlékezetes, Biden egy márciusi televíziós interjúja során igenlően válaszolt arra a riporteri kérdésre, hogy gyilkosnak tartja-e az orosz vezetőt. A gyilkos kifejezéssel kapcsolatban Putyin a szerdai sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az Egyesült Államok minden nap megöl valakit, és egy csapással százakat ölt meg Afganisztánban.

Az orosz elnök kijelentette, tudatosan cselekedett úgy Alekszej Navalnij ellenzéki vezető, hogy őrizetbe vegyék. Szerinte Navalnij – akit csak „kétszer elítélt személyként” és „állampolgárként” emlegetett – szándékosan sértette meg a törvényt azzal, hogy a felfüggesztett börtönbüntetése alatt nem jelentkezett az rendőrségi ellenőrzésen, s tudatosan tért haza külföldről úgy, hogy tudta: körözést adtak ki ellene.

Elmondta, hogy Navalnij ügye Biden kezdeményezésére kerül szóba a csúcson. A külföldi ügynöknek minősített szervezetekkel kapcsolatban rámutatott, hogy Oroszországot az Egyesült Államokban hivatalosan ellenségnek minősítették, ezért a Moszkva így ítéli meg az amerikaiak által támogatott orosz politikai szervezeteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik