Nagyvilág koronavírus

Borította a brit újranyitást a delta variáns, de ez inkább csak elővigyázatosság

Niklas HALLE'N / AFP
Niklas HALLE'N / AFP

Négy héttel elhalasztják a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások június 21-ére tervezett teljes eltörlését Nagy-Britanniában az esetszámok emelkedése miatt, ezt Boris Johnson jelentette be hétfőn este. A miniszterelnök arról beszélt, a rendelkezésre álló tudományos adatok alapján bízik abban, hogy nem lesz szükség a még érvényben lévő néhány korlátozás feloldásának négy hétnél hosszabb halasztására, sőt minden nap vizsgálni fogják a helyzetet, és ha két hét múlva úgy látják, hogy a kockázat csökkent, akkor a kormány fenntartja a lehetőséget a július 5-ei teljes nyitásra.

A járványügyi adatok hetekkel ezelőtt kezdtek lassú ütemben romlani a szigetországban, ami leginkább azért figyelemreméltó, mert a felnőtt lakosság közel 80 százaléka kapott már legalább egy oltást, 50 százaléknak pedig mindkét adagot beadták. A kormányzati tájékoztatás szerint a jelenség vélhetően az Indiában felfedezett úgynevezett delta mutánsnak tudható be, az ugyanis legalább 40, de egyes kutatások szerint akár 80 százalékkal is fertőzőképesebb lehet az eredeti koronavírusnál. Ráadásul a minták több mint 90 százalékában már ezt a variánst mutatják ki a brit laborok.

Kapcsolódó
Fejfájás, torokfájás, orrfolyás a delta variáns jellemző tünete
A koronavírus most terjedő variánsa a legfiatalabbaknál súlyosabb náthához hasonlít.

Indiai mutáns a számok tükrében

Nagy-Britanniában négy lépésben tervezték feloldani a korlátozásokat, ebből három zökkenőmentesen meg is valósult. Az utolsó szakaszban az ország minden elemében visszakapja a normális életét: megtelhetnek a stadionok, az esküvői létszámkorlátot eltörlik, kinyithatnak a pubok belső terei, újra lehet moziba menni, és a szórakozóhelyek is fogadhatnak vendégeket – ezt a fázist halasztották most el.

A kormányzati statisztikák szerint február eleje és június 7. között 33 206 fertőzött szervezetében mutatták az elsőként Indiában azonosított mutánst. Közülük 19 573-an oltatlanok, 7559-en egy dózison voltak túl, 1785-en már mindkét adagot megkapták. A többiek esetében nem tüntették fel az oltottsági státuszt. Angliában ugyanezen időszak alatt 383 indiai mutánssal fertőzött beteg került kórházba, 251-en oltatlanok, 86-an egy dózis után, 42-en pedig két adag vakcina beadását követően. Ami a haláleseteket illeti:

42 ember hunyt el az indiai mutáns miatt, közülük 23-an oltatlanok, 7-en az első dózis után, 12-en pedig azt követően, hogy mindkét oltást felvették.

Andy Rain / EPA / MTI Két ápolónő beszélget a koronavírus-járvány brit áldozatai tiszteletére kialakított emlékfal tetején London belvárosában 2021. április 27-én.

Az utóbbi hetekben megváltozott a fertőzöttek életkori eloszlása, a járvány most a 35 évesnél fiatalabbakat, illetve az 50 és a 69 éves kor közti populációt érinti a leginkább. Az előbbi azzal magyarázható, hogy a briteknél még nem terjesztették ki a teljes felnőtt lakosságra az oltási programot: alig egy hete regisztrálhatnak a vakcinára a 25-29 évesek, a fiatalabbaknak pedig még várniuk kell.

Kell néhány hét, hogy teljes legyen a kép

A teljes nyitás elhalasztását már napokkal ezelőtt sürgették brit virológusok, mondván, jobb óvatosnak lenni, mint hogy egy újabb súlyos járványhullámból kelljen talpra állítani az országot. Csak vasárnap 7490 új esetet diagnosztizáltak, és az előrejelzések szerint ha ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, akkor június 21-re – a nyitás tervezett dátumára – naponta 15 ezren betegedhetnek meg. Ezen a korlátozások feloldása valószínűleg csak tovább gyorsítana. Azzal is érveltek: néhány hétre legalább szükség van ahhoz, hogy meg tudják állapítani, van-e olyan vakcina, amely kevésbé véd az indiai mutánssal szemben.

Az is érdekes, hogyan alakul a hónap második felében a fertőzöttek és a kórházban ápolt betegek száma, az utóbbi ugyanis jellemzően két-három héttel később követi az emelkedő esetszámot. Ugyan már érzékelhetően egyre többen szorulnak kórházi ellátásra, nem nő olyan dinamikusan a számuk, mint az előző hullámokban. Ez a vakcinák hatékonysága mellett szólhat, de időre van szükség, hogy ebből messzemenő következtetéseket lehessen levonni. Megfigyelhető még, hogy arányaiban több fiatal kerül kórházba kevésbé súlyos tünetekkel, stabil állapotban. Jóval hamarabb haza is engedik őket, mint ahogy megszokható volt a korábbi hullámokban az idősebb generációknál.

A nyájimmunitás szempontjából említésre méltó, hogy az országban végzett antitestvizsgálatok tízből nyolc esetben pozitív eredményt adnak, tehát 80 százaléknak akár a vakcinának köszönhetően, akár egy korábbi fertőződés következtében van ellenanyag a szervezetében, most mégis felszálló ágban van a járvány.

Nagy-Britanniában egyébként az újranyitás egy sarkalatos pontban különbözik a magyartól, ott ugyanis nem bocsátottak ki védettségi igazolványokat. Ami nyitva van, azt oltottak és oltatlanok egyaránt látogathatják, nem ad extra felhatalmazást semmire az, ha valaki felvette a vakcinát. De mire a nyitás ténylegesen megvalósul, addigra rengetegen megkapják a második dózist is valamely vakcinából, ami az adatok alapján egyértelműen nagyobb védettséget nyújt, mint egyetlen adag.

Sokan elégedetlenek

A britek abban reménykednek, hogy az történik majd az országban, mint Boltonban szűk egy hónappal ezelőtt.  A városban még május elején kezdett el gyorsan terjedni az indiai variáns, de a hullámot nagyon gyorsan sikerült letörni, a dinamikája hamar lelassult. A vírus alig-alig terjedt a 60 év felettiek körében; ebben a korcsoportban akkorra az oltást igénylők szinte kivétel nélkül a vakcina mindkét adagját megkapták már. És bár sok fiatal kapta el a betegséget, az emelkedés szinte egyik napról a másikra megállt. Nem lehet kizárni, hogy területenként nagyon változó lesz a mostani hullámnak a lecsengése, mert bizonyos régiókban kiemelkedően magas az átoltottság, máshol pedig átlag alatti. Az indiai variáns az utóbbi térségekben könnyebben terjedhet majd.

Koronavírus

A mostani halasztás finoman szólva sem aratott osztatlan sikert a brit társadalomban. A szórakozóhelyek tulajdonosai úgy érzik, menthetetlen helyzetbe kerültek, és az elkövetkező hetekben becslések szerint 50 ezer, jobbára egyszer már elhalasztott esküvőt kell ismét eltolni, amivel a legtöbben nem értenek egyet. Lagzit a mostani szabályok alapján legfeljebb 30 fő részvételével lehet tartani, ezt a korlátozást is jövő hétfőn törölték volna el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik