Nagyvilág

Johnson: A G7 államai egymilliárd vakcinát adományoznak a szegényebb országoknak

Boris Johnson, brit kormányfő a nagy-britanniai Cornwallban tartott G7-csúcstalálkozó vasárnapi ülését követően bejelentette, a vezetők arról döntöttek, hogy több mint egymilliárd adag koronavírus elleni vakcinát ajándékoznak a világ szegényebb országainak.

Johnson szerint világszerte érezhető volt az elvárás, hogy a G7 országai lépjenek túl a világjárványra első körben adott „nacionalista” és „önző” válaszokon.

Ez most egy újabb lépés lesz az emberiség beoltása felé

– mondta BBC beszámolója szerint Johnson, aki hozzátette, hogy az adományokat direktben és a COVAX-rendszer keresztül fogják eljuttatni a célországokba. A COVAX-rendszert éppen azzal a céllal hozták létre, hogy a vakcinákat egyenlő arányban tegyék elérhetővé az országok között, figyelembe véve a hátrányosabb helyzetű országok lehetőségeit.

A brit miniszterelnök közölte, hogy országa 100 millió adag finanszírozásával járul hozzá az adományhoz.

Azt is megemlítette, hogy az AstraZeneca szerepet kaphat az akcióban, hiszen Johnson szerint ez „a világ legnépszerűbb vakcinája”. Johnson magyarázata szerint azért népszerű, mert bekerülési áron hozzák forgalomba, ami nagylelkű gesztus a cég részéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik