Nagyvilág

Nem engedi el Ferenc pápa a német érseket, aki az egyházi szexuális visszaélések miatt mondott le

PETER KNEFFEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
PETER KNEFFEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Még múlt héten pénteken ajánlotta fel lemondását Reinhard Marx bíboros, München-Freising egyházmegye érseke. A legtekintélyesebb német katolikus vezetők között számon tartott pap az egyházi személyek által elkövetett szexuális visszaélések feldolgozásának kudarcával indokolta.

Reinhard Marx levele, amelyben a lemondását indokolja, az egyházmegye honlapján jelent meg. Ebben kifejtette, hogy az egyház sok rossz döntés és adminisztratív hiba, valamint intézményes, illetve rendszerszintű kudarc miatt holtpontra jutott a szexuális visszaélések katasztrófájának kezelésében.

Az MTI szerint Ferenc pápa elutasító válaszlevelében többek között az írta az érseknek, hogy köszöni a bátorságát.

Az egész egyház válságban van a visszaélések ügye miatt, mitovább, az egyház nem tud továbblépni anélkül, hogy vállalná ezt a válságot

– fogalmazott a katolikus egyházfő. Azonban mint írta: „a struccpolitika nem vezet sehova, a válságot húsvéti hitünkből kell vállalnunk. A szociológiai, a pszichológiai okfejtések ebben az esetben nem visznek előre. Az egyéni és közösségi felelősségvállalás az egyetlen gyümölcsöző út, mert a válságból nem egyedül, hanem együtt lábalhatunk ki”.

Ferenc pápa egyetért Marx-szal abban, hogy

katasztrofális a szexuális visszaélések szomorú története és az, ahogyan az egyház egészen a közelmúltig kezelte.

Az első lépés szerinte, amelyet az egyháznak meg kell tennie, hogy felelősséget vállal a történtekért, mind egyéni, mind közösségi szinten. Az egyházfő szerint „reformot” várnak az egyháztól a visszaélések ügyében, ami „nem merülhet ki csak szavakban, hanem olyan hozzáállásokra is szükség van, amelyek merik vállalni a válságot, szembe mernek nézni a valósággal, függetlenül a következményektől”.

A pápa levele végén arra kéri Marxot, hogy folytassa „harcát”, mint érsek:

Ha az a gondolatod támad, hogy Róma püspöke (szerető testvéred) megerősítve téged küldetésedben, és elutasítva lemondásodat, nem ért téged, akkor gondolj arra, mit érzett Péter az Úr előtt állva, amikor benyújtotta lemondását, mert bűnös, és ezt a választ kapta: Legeltesd juhaimat!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik