Nagyvilág

Levelet írt a börtönből a foglyul ejtett belarusz újságíró barátnője

Handout / various sources / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / TELEGRAM CHANNEL NEVOLF
Handout / various sources / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / TELEGRAM CHANNEL NEVOLF

Szofija Szapega azt írta családjának, hogy „nem adja fel” és „tartja magát”. Ez az első közvetlen életjel róla azóta, hogy Fehéroroszországban letartóztatták ellenzéki aktivista barátjával, Raman Prataszeviccsel együtt, több mint két hete. A pár görögországi vakációjáról tért vissza Litvániába, amikor a Ryanair járatát erőszakosan Minszkbe terelték, ami nemzetközi botrányt és újabb szankciókat váltott ki Alekszandr Lukasenka kormánya ellen.

A KGB-börtönből címzett levelekben, amelyeket Szofija Szapega édesanyja osztott meg a BBC-vel, a foglyul ejtett fiatal nő megnyugtatja családját, hogy minden rendben van, bár az a mai napig nem világos, mi alapján börtönözték be a huszonhárom éves diáklányt.

A levélben többek között az áll, a diáklányt gyötrik azok a dolgok, amelyek az életéből kimaradnak, beleértve a mesterképzése lezárását is.

„Ma kellett volna megvédenem a szakdolgozatomat, és este el kellett mennünk egy étterembe Ramával [Raman Prataszevics], hogy pezsgőt igyunk”

– írja azt egyik lapon. Szofija Szapega ehelyett azonban teát ivott és kekszet majszolt egyedül a cellájában.

„Szomorú arra gondolni, hogy még mennyi minden fog történni az életben, amiből kimaradok” – írja a diáklány, aztán hozzáteszi, nem akart erről írni, de nincs kivel megosztania a gondjait, és nem tudott megálljt parancsolni magának.

A belarusz hatóságok korábban közzétettek egy videót Szófijáról – amelyen láthatóan kényszer hatása alatt bevallotta a „Fehéroroszország fekete könyve” néven ismert Telegram-csatorna szerkesztését. A belarusz állam szélsőségesnek nyilvánított és betiltotta a csatornát, amely személyes jellegű információkat is feltárt állami tisztviselőkről és a biztonsági erők tagjairól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik