Nagyvilág koronavírus

Szülői beleegyezés nélkül oltathatják be magukat koronavírus ellen a 12 éves svájci gyerekek

AFP
AFP

Noha Orbán Viktor elmondása alapján Magyarországon a nyár vége előtt nincs esély arra, hogy a gyerekeket is elkezdjék beoltani koronavírus ellen, egyre több országban döntenek úgy, hogy a 12 éven felüliek is megkaphatják a vakcinát.

Kedden éppen Svájc jelentette be, hogy július közepétől engedélyezik a 12-16 éves gyerekek beoltását is, ráadásul szülői beleegyezésre sem lesz szükség az oltáshoz – írja a Local.

Noha az oltásszkeptikus szülők csalódottak lehetnek a bejelentés miatt, Alain Berset svájci egészségügyi miniszter indoklása szerint a 12 éves kortól a gyerekek képesek felelősen megítélni a helyzetet, ezért az oltásokkal kapcsolatban maguk dönthetnek, feltéve, hogy mentálisan egészségesek. A szülők vagy a törvényes gondviselők így csak abban az esetben szólhatnak bele, hogy gyermekük megkapja-e az oltást, ha a gyerek cselekvőképtelen, vagy valamilyen más okból nem tudja meghozni a döntést.

Svájcban a megfelelő közösségi immunitás eléréséhez elengedhetetlennek tartják a gyerekek beoltását, amelyet egyelőre csak a Pfizer vakcinájával végeznek majd. „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az oltások a gyermekek és serdülők számára is mielőbb elérhetőek legyenek” – jelentette ki Anne Lévy, a Szövetségi Közegészségügyi Hivatal igazgatója.

Orbán Viktor szerint a a magyar tudományos közösségben vita van a gyerekek oltásáról, Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének korábbi elnöke szerint ugyanakkor nagyon fontos lenne már már a nyáron beoltani a gyerekeket.

Az Európai Gyógyszerügynökség már engedélyezte a Pfizer vakcináját a 12-15 éves korcsoportban, és többek között Ausztria, Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Észtország és Litvánia is bejelentette, hogy rövidesen elkezdni a gyerekek oltását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik