Nagyvilág koronavírus

Enyhítik a járványügyi korlátozásokat Ausztriában

Filipp Brem / Sputnik / Sputnik via AFP)
Filipp Brem / Sputnik / Sputnik via AFP)

Ausztriában csütörtöktől tovább enyhítenek a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokon – mondta Wolfgang Mückstein osztrák egészségügyi miniszter a kormányülés után szerdán Bécsben.

Az MTI azt írja, Ausztriában tizenkét napja tartósan ötszáz alatt van a napi új koronavírusos megbetegedések száma, a legalább egy dózissal oltottak száma pedig meghaladta a négymilliót.

Mückstein azt mondta, az enyhítések legfontosabb alappillére továbbra is az úgynevezett zöld igazolvány, aminek a digitális változata némi késéssel, de ezen a héten már elérhető lesz, és a beoltottaknak, a gyógyultaknak, valamint a negatív koronavírusteszttel rendelkezőknek szabad mozgást biztosít számos területen, így éttermekben, hotelekben, kulturális és sportrendezvényeken.

Az éttermekben az eddigi négy fő helyett már nyolcan ülhetnek egy asztalnál, és a teraszokon, kerthelyiségekben a korábbiaktól eltérően már tizenhat fős társaság is helyet foglalhat. A kötelező védőtávolság is csökkent, a zárórát pedig éjfélig tolták ki.

A kulturális és sportlétesítményekben beltéren ezerötszáz, kültéren háromezer fő tartózkodhat közönségként, függetlenül az adott intézmény méretétől. Az ilyen létesítmények azonban befogadóképességük hetvenöt százalékát tölthetik be.

Csütörtöktől az üzletek, uszodák és fitness-szalonok is több vevőt, illetve vendéget fogadhatnak, mert a korábbi húsz négyzetméterrel szemben már csak tíz négyzetméterben határozták meg az egy főre biztosítandó területet.

A maszkviselés már csak zárt terekben lesz kötelező, de egyelőre még marad a szabály, mely szerint legalább FFP2-es maszkot kell hordani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik