Nagyvilág

Teljesen megtört a brit lány, aki 15 évesen csatlakozott az ISIS-hez

Alba Sotorra spanyol filmrendező szerint  Shamima Begum már nem jelent fenyegetést, teljesen megtört, és segítségre van szüksége – írja a The Sun. Begum azzal került be a hírekbe, hogy 2015-ben, 15 évesen elszökött, majd csatlakozzon az Iszlám Államhoz. A lánytól 2019-ben megvonták a brit állampolgárságot, bíróság mondta ki, hogy nem térhetett haza.

Sotorra 2020 tavaszán, egy szíriai menekülttáborban találkozott vele. A filmes a The Timesnak Begumot teljesen megtörtnek, szellemszerűnek írta le.

A rendező szerint Begum képtelen volt kifejezni az érzelmeit, emiatt meg is sajnálta őt.

Visszaemlékezése alapján két-három hónappal később látta először, amint könnycsepp gördül végig Begum arcán, ahogy játszadozó gyerekeket nézett.

LAURA LEAN / POOL / AFP

Begumnak Szíriában három gyermeke is született, de mindegyik meghalt. Sotorra idén bemutatott dokumentumfilmjében Begum azt nyilatkozta, amikor harmadik gyermekével volt terhes, lánya pedig meghalt, öngyilkos gondolatai támadtak, és magát okolta, amiért nem menekültek el időben.

Azt kérte az Egyesült Királyságtól, hogy engedjék vissza, 2021 februárjában a legfelsőbb bíróság ugyanakkor a kormány javára döntve kimondta, hogy nem térhet haza. Begum csak akkor kaphatja vissza állampolgárságát, ha megbizonyosodtak róla, hogy már nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik