Nagyvilág

Nem térhet haza a brit lány, aki 15 évesen szökött az ISIS-hez

EyePress News / EyePress via AFP
EyePress News / EyePress via AFP

A brit legfelsőbb bíróság úgy döntött pénteken, hogy nem térhet haza Nagy-Britanniába Shamima Begum, akit csak „ISIS-menyasszonyként” szoktak emlegetni. A nő 15 éves korában 2015 februárjában, a szintén 15 éves Amira Abase és a 16 esztendős Kadiza Sultana Londonból kíséret nélkül Törökországba utazott, onnan átjutottak Szíriába, és ott csatlakoztak mindhárman az Iszlám Államhoz.

Kapcsolódó
Van úgy, hogy el kell szakítani a gyereket a szülőtől, hogy véget érjen a terror
Egy 19 éves lány miatt Nagy-Britannia az Iszlám Állam területéről – gyakran már a gyerekükkel együtt – hazatérni igyekvő fiatalokra figyel.

Begumtól már 2019-ben megvonták a brit állampolgárságot, azonban ő haza szeretett volna térni, hogy visszaszerezze azt. Erre egy korábbi bírósági ítélet szerint lett volna lehetősége, azonban a legfelsőbb bíróság máshogy döntött, így abban a szíriai menekülttáborban kell maradnia, ahol évek óta él.

Shamima Begumot a The Times című konzervatív brit napilap kutatta fel és készített vele nagy vihart kavaró interjút 2019-ben. Ebből kiderült, hogy a nő hozzáment egy, az Iszlám Államhoz csatlakozott holland férfihoz, majd két gyereke is született, akik később meghaltak. A nő harmadszor is teherbe esett, a harcok előrehaladtával ekkor ment el a menekülttáborba, a férje pedig feladta magát a szíriai csapatoknak.

Az interjúban beszélt arról, hogy látta a szíriai katonák levágott fejét, de állítása szerint nem kavarta fel, mert arra gondolt, hogy mit tenne vele az ellenség, ha élne. Begum többször jelezte, hogy szeretne hazatérni, de a brit közvélemény megosztott abban, hogy kell-e adni még egy esélyt Shamimának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik