Nagyvilág

Szijjártó megadta magát a Gazpromnak?

NurPhoto / AFP
NurPhoto / AFP
Gázár-ügy.

Még csütörtökön írta meg az MTI, hogy októbertől 15 évre szóló gázvásárlási megállapodást köt Magyarország az orosz Gazprommal.

Történt ez azt követően, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Szentpétervári Nemzetközi Fórumon találkozott Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával.

A mai Népszava veti fel, hogy Szijjártó sem az árról, sem a mennyiségről nem nyilatkozott, sőt, most az sem került szóba, ami tavaly augusztusban még igen, miszerint a felek ötévenként kiszállhatnának.

A napilap cikke szerint e változás „a magyar érdekek szempontjából mindenképp jelentős visszalépés, illetve orosz győzelem”, ugyanis „a világ kereskedelmi-tudományos-környezetvédelmi fejlődése révén egyre inkább idejétmúltnak számítanak” az évtizedes távú gázszerződések, melyek „tarifája magasabb a tőzsdeinél, és az át nem vett szállítmányokat is ki kell fizetni”. Pedig: „A hálózatok, kereskedelem és a tárolás fejlődése révén az uniós előírások miatt a gázfogyasztás csökkentését tervező Magyarország képes lenne magát akár kisebb, tőzsdei szerződések révén is ellátni.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik