Nagyvilág

Családja szerint kényszer hatására tehetett beismerő vallomást Raman Prataszevics

BELARUSKAJA TELE-RADIO CAMPANIJA
BELARUSKAJA TELE-RADIO CAMPANIJA

Családja szerint kikényszeríthették, hogy a televízióban beismerő vallomást tegyen Raman Prataszevics – számolt be a BBC. A 26 éves belorusz újságíró a kormányellenes tüntetések szervezésében vallotta magát bűnösnek. Szavai szerint önként vett részt a szervezkedésben és bár sokat bírálta Aljakszandr Lukasenka elnököt, de egyre inkább megérti „és bizonyosan tisztelem is őt”.

Prataszevics édesapja az AFP-nek azt mondta, jól ismeri a fiát, aki magától soha nem mondott volna ilyet. „Megtörték őt, és kényszerítették rá, hogy azt mondja, ami szükséges” – nyilatkozta a tévéinterjú után Prataszevics édesapja az AFP-nek.

Az ONT fehérorosz állami televízió által sugárzott, dokumentumfilmnek szánt beszélgetés második részében a síró Prataszevics elmondta, hogy bűnösnek vallotta magát az Aljakszandr Lukasenka elnök elleni tüntetések szervezésében és a közrendet sértő cselekmények előkészítésében a fehérorosz büntető törvénykönyv 342. cikkelye alapján. A minszki hatóságok által szélsőségesnek nyilvánított ellenzéki Nexta telegram-portál volt főszerkesztője a csütörtökön adásba került második részben azt mondta, hogy tevékenységével hozzájárult ahhoz, hogy az utcákon zavargások törtek ki az Aljakszandr Lukasenka államfő újraválasztásával zárult tavaly nyári elnökválasztás után. A voksolást a fehérorosz ellenzék szerint elcsalták. Arról is beszélt, hogy a fehérorosz ellenzéket Varsóból irányítják, és tevékenységét a litván adófizetők pénzéből finanszírozzák.

Prataszevics csuklóján sérülések voltak, emberjogi szervezetek és a fehérorosz ellenzék szerint az újságírót megkínozhatták. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik