Nagyvilág

Kijött egy újabb videó, amin Prataszevics arról beszél, hogy a lengyelek irányítják a belarusz ellenzéket

Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A fehérorosz ellenzéket Varsóból irányítják, és tevékenységét a litván adófizetők pénzéből finanszírozzák – azt mondta a vele készített börtöninterjú csütörtökön sugárzott második részében a Ryanair-gép Minszkbe térítésével elfogott Raman Prataszevics fehérorosz ellenzéki aktivista.

Az ONT fehérorosz állami televízió által sugárzott, dokumentumfilmnek szánt beszélgetés második részében – az első, egyórás részt szerdán mutatta be az ONT – Prataszevics elmondta, hogy bűnösnek vallotta magát az Aljakszandr Lukasenka elnök elleni tüntetések szervezésében és a közrendet sértő cselekmények előkészítésében a fehérorosz büntető törvénykönyv 342. cikkelye alapján.

Az első rész sugárzása után a Vjaszna (Tavasz) fehérorosz emberi jogi szervezet azt közölte, hogy fenyegetés hatására készült az interjú az ellenzéki újságíróval.

Mindent, amit Prataszevics mondott, minimum lelki fenyegetéssel és az ellene felhozott igazságtalan, de igen súlyos vádak hatása alatt értek el

– mondta Alesz Beljacki, a Vjaszna igazgatója.

A minszki hatóságok által szélsőségesnek nyilvánított ellenzéki Nexta telegram-portál volt főszerkesztője a csütörtökön adásba került második részben azt mondta, hogy tevékenységével hozzájárult ahhoz, hogy az utcákon zavargások törtek ki az Aljakszandr Lukasenka államfő újraválasztásával zárult tavaly nyári elnökválasztás után. A voksolást a fehérorosz ellenzék szerint elcsalták.

Az ONT „Markov. Semmi személyes” című műsorában leadott börtöninterjúban Prataszevics kijelentette, hogy a fehérorosz ellenzék minden lépését a varsói „Fehérorosz Ház” irányítja Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökön keresztül.

Részletesen beszélt arról, hogy az emigrációba vonult Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető tevékenységét a litván adófizetők finanszírozzák, valamint az ügyben érdekelt üzletemberek.

A litván adófizetők a saját zsebükből tartanak fenn egy külföldi politikust. Emellett persze magánjellegű szponzorok is vannak. Magánvállalkozók, az üzleti elit képviselői és így tovább

– mondta.

A harmadik (forrás) pedig a diaszpóra pénzügyi támogatása. Vagyis számos finanszírozási forrás áll rendelkezésre

– tette hozzá.

A műsort ismertető TASZSZ orosz hírügynökség szerint Prataszevics arról is beszélt, hogy a Nexta Telegram-portálnál azt tervezték, hogy a fehéroroszországi tüntetések aktív részének lecsengése után áttérnek az oroszországi események befolyásolására.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik