Nagyvilág

Ukrajnában törvényben határoznák meg, ki számít oligarchának

EyePress News / EyePress via AFP
EyePress News / EyePress via AFP

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök törvényjavaslatot készített, amely meghatározza, ki tekinthető oligarchának Ukrajnában.

Az elnök által a törvényhozáshoz benyújtott előterjesztés szövege csütörtökön vált elérhetővé a parlament honlapján – adta hírül az Ukrajinszka Pravda hírportál.

A javaslat szövegében oligarcha az, aki jelentős gazdasági vagy politikai súllyal rendelkezik a közéletben és a felsorolt kritériumok közül legalább háromnak megfelel:

  • részt vesz a politikai életben,
  • jelentős hatással van a médiára,
  • olyan gazdasági egység végső haszonélvezője vagy irányítója, amely domináns pozícióval rendelkezik az ukrán piacon,
  • illetve olyan személy, akinek vagyona meghaladja a létminimum egymilliószorosát.

Az előterjesztést Olekszij Danyilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára a hírportálnak nyilatkozva fontos lépésnek nevezte a tekintetben, hogy az országot mentesítsék a harminc éve létező oligarchikus rendszertől. Kiemelte ugyanakkor, hogy ez csak a kezdet, ezután még további jogszabályokra lesz szükség. A tisztségviselő szerint törvényi szinten kell még rendezni a lobbitevékenységet, javítani a transzferárak szabályozását, erősíteni a külső és a belső beruházások biztonságát, egyebek mellett a bíróságok függetlenségének megteremtése révén, és hatékony monopóliumellenes intézkedéseket kell hozni.

Dmitro Razumkov házelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján eközben arra mutatott rá, hogy az elnöki törvényjavaslatban érdekellentét van, mivel az indítvány az RNBO-ra ruházza annak eldöntését, ki minősül oligarchának. Szerinte a testület ennek megítélésére nem megfelelő, erre a feladatra külön szervet kellene létrehozni. Kifejtette, hogy a védelmi tanácsot azért nem tartja megfelelőnek, mert egyrészt az egy tanácsadó és koordináló testület, másrészt politikai vezetőkből áll, tagjai többek mellett a parlament elnöke, az államfő, kormánytagok, és amennyiben ők maguk kapcsolatban állnának valamely oligarchával, ez érdekellentétet okozna.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik